Mosonmagyaróvár közelebb van Bécshez és Pozsonyhoz, mint Budapesthez, és immár 47 éve működik termálfürdő a településen.

Az év végi szabadságolások idején sokan látogatnak el valamelyik termál- vagy gyógyfürdőbe. Sőt, egyre többen valamelyik fürdőhely közelében lévő szállodában töltenek néhány napot a karácsonyi-szilveszteri időszakban. A többség talán ilyenkor is a legismertebb meleg vizű fürdőhelyekre gondol első körben, pedig érdemes lehet számításba venni más, “titkos tippeket” is.

Ezek közé tartoznak a nyugati határvidéken lévő fürdők, amelyek – nem véletlenül – rendkívül kedveltek az osztrák és a német vendégek körében is. Ebben a sorban említhető Mosonmagyaróvár is. Az 1939-ben Moson és Magyaróvár egyesítésével létrejött településnek német neve is van: Wieselburg-Ungarisch Altenburg, nem véletlen, hiszen az ausztriai határtól mindössze 15 kilométerre fekszik.

Mosonmagyaróvár térképA település Bécshez közelebb van (84 kilométer), mint Budapesthez (160 kilométer), de közel van Győr (39 kilométer), a 34 kilométerre található Pozsonyról nem is beszélve. Magyarán a szigetközi település jó kirándulási bázist jelenthet akár Ausztriába, vagy Szlovákiába is.

Mosonmagyaróvár télen

Mosonmagyaróvár télen

Nem biztos, hogy Mosonmagyaróvár nevéről mindenkinek a termálvíz jut először az eszébe, holott ezen a téren a nagyobb múltú helyek közé tartozik a város. 47 évvel ezelőtt, 1966-ban kezdődtek kutatófúrások a településen, amelyek eredményre is vezettek. 2000 méter mélyről tört fel a percenként 1250 liter vizet adó, 75 Celsius-fokos meleg víz. Utóbbiról már egy év múlva, 1967-ben megállapították, hogy gyógyhatással is rendelkezik.

A magas só és jódtartalmú víz fürdőkúraként degeneratív ízületi megbetegedések, reuma, nőgyógyászati gyulladások, baleseti utókezelés esetén segítheti a gyógyulást. Ivókúraként egyes emésztési panaszok és bizonyos pajzsmirigy problémák esetén hatásos. Inhalálva pedig idült hörghurut kezelésére is alkalmas.

A fürdő madártávlatból

A fürdő madártávlatból

Egy, az 1970-es években kiadott útikönyvben Mosonmagyaróvár kapcsán csak két, alacsonyabb színvonalú szálláshelyet említettek. Mostanra azonban ezen a téren is sokat fejlődött az egész évben nyitva tartó fürdő környéke.

A gyógyfürdő bejárata egy 1970-es útikönyvben

A gyógyfürdő egy 1970-es útikönyvben

A szálloda melletti termálfürdő

…és a mostani termálfürdő

 

A fürdő egész évben nyitva tart

A fürdő egész évben nyitva tart