• Engedélyt kér Siófok város, hogy adott esetben hitelt is felvehessen a Galerius Fürdő felújítására.

  • Ettől függetlenül a beruházást hitel felvétele nélkül szeretnék megoldani.

Egyre több friss hírt hallani a 2021-ben bezárt siófoki Galerius Fürdőről. Nemrég arról írtunk, hogy a felújítását követően milyen elemekkel bővülhet az élményfürdő kínálata. A felújításhoz szükséges 1,5 milliárd forint egy részét pályázaton már elnyerte a város, viszont ezt még nagyjából 600 millió forinttal ki kell egészíteniük. Emiatt múlt héten rendkívüli képviselő-testületi ülést tartottak. Ennek kapcsán írta dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere a Facebook oldalán: „A jelszó: mentsük meg a fürdőt, de anélkül, hogy arra a gatyánk is rámenjen.”

A Siófoki Hírek az ülésről azt írta, hogy a képviselők döntése értelmében a fürdő gazdája, a városi tulajdonú Balaton-parti Kft. elindíthatja a hitelfelvétel engedélyezését a kormánynál, a Galerius fejlesztésének finanszírozása érdekében. A jogszabály értelmében önkormányzat, vagy önkormányzati cég esetében ugyanis kormányzati engedély kell a bankhitel felvételéhez.

„Elvi döntést hoztunk, ami azt jelenti, hogy a Balaton-parti Kft. elindíthatja ugyan az engedélyezési eljárást (ami nem tudható előre, mennyi időt vesz igénybe), de ez csak egyfajta biztonságitartalék-megoldás, mert kormányengedély esetén is csak végső esetben veszünk igénybe hitelt, közben más megoldásokon is dolgozunk” – mondta a Siófoki Híreknek dr. Lengyel Róbert polgármester.

A város a beruházáshoz szükséges összeget önállóan nem tudja kigazdálkodni a jövő évi költségvetéséből (vagy ha mégis, az elvinné a fejlesztésekre szánt pénzösszeg érdemi részét). A polgármester véleménye szerint, amennyiben ez lehetséges, önkormányzati ingatlan(ok) értékesítése lenne a legkézenfekvőbb megoldás, „hiszen az egyik oldalon ugyan vagyont veszítenénk, de a másikon meg nyernénk egy újjáépített és újra népszerű fürdőt.”

A siófoki Galerius Fürdő kinti élménymedencéje

Kósz Ágota, a Balaton-parti Kft. ügyvezetője arról tájékoztatta a Siófoki Híreket, hogy a kivitelező kiválasztására rövidesen kiírható a feltételes közbeszerzési eljárás. Ennek eredményes lezárulta és a képviselő-testület végső, a finanszírozásról hozandó döntése után lehet szerződni a nyertessel. Ezt követően kezdődhet majd meg a beruházás.

Új nevet kapott a celldömölki Vulkánfürdő melletti hotel, amiről itt olvashat bővebben.