• A jelenlegi helyszínen már biztosan nem nyithat meg újra Miskolc diósgyőri városrészének egykori kedvelt strandfürdője.

  • Eredetileg arról volt szó, hogy csak egy évre zárják be a Várfürdőt.

Múlt héten közmeghallgatást tartottak Miskolcon. Ezen több egyéb téma mellett egy lakossági kérdés kapcsán felmerült a négy évvel ezelőtt bezárt Diósgyőri Várfürdő esetleges újbóli megnyitásának kérdése is. A megyei lap beszámolója szerint Kriza Ákos polgármester ennek kapcsán arról beszélt, hogy az eredeti helyszínen biztosan nem lehet újranyitni a Várfürdőt és a hozzá kapcsolódó szaunát.

A polgármester elmondása szerint a vár és környéke újabb fejlesztés előtt áll, ami kizárja a strand megnyitását. Azt viszont megvizsgálják, hogy esetleg más helyszínen fel lehet-e építeni a Várfürdőt.

A Miskolc diósgyőri vársorészében található – szép fekvéséről ismert – strandfürdőt 1929-ben nyitották meg, nem is olyan régen, 2003-ban felújították. Azonban 2014-ben a Lovagi Tornák Tere építése miatt bezárták, akkor úgy lehetett tudni, hogy csak ideiglenesen. Egészen pontosan egy év szünetről volt szó és arról, hogy a 2015-ös strandidényben már újra lehet használni a fürdőt.

Időközben a Lovagi Tornák Tere elkészült, de a Diósgyőri Várfürdő zárva maradt. Ennek kapcsán 2016 tavaszán még ezt nyilatkozta a város szóvivője a megyei napilapnak:

„A strand újjáépítéséről természetesen nem mondott le az önkormányzat, a városrész fejlesztési ütemtervében azonban előrébb szerepel a teljes várrekonstrukció a vizesárok megépítésével. Ennek célszerűségi oka van. A nagy zajjal, porral, gépek mozgatásával járó építkezések közvetlen hatása nem csak a szűken vett építési területre terjed ki. Értelmetlen lenne felújítani egy strandot úgy, hogy azt még egy jó darabig nem lehet használatba venni, ráadásul fennállhat a veszélye annak, hogy létesítményei a szomszédban zajló építkezés miatt esetleg károsodhatnak”.

Diósgyőri Várfürdő MiskolcA diósgyőrin kívül három fürdő található még Miskolcon: a Miskolctapolca Barlangfürdő, a Miskolctapolcai Strandfürdő és a Selyemréti Strandfürdő. Utóbbit november elején zárták be egy felújítás, illetve bővítés miatt, jövő tavasszal nyitják meg újra. A Miskolctapolcai Strandfürdő fejlesztésének második ütemét pedig nemrég harangozták be.

Fotó: Fortepan/ a Diósgyőri Várfürdő 1950-ben