• Meglepően sok olyan termálvíz található az országban, amely jelenleg is érvényes gyógyvíz minősítéssel rendelkezik, mégis parlagon hever.

  • Sok már évek óta nincs használatban, vagy éppen még soha nem is hasznosították.

Néhány hete írtunk arról, hogy 2024 eddigi részében milyen változások történtek a hazai gyógyvizek terén – egy új minősítést adtak ki és két adminisztratív változás történt. Szinte minden évben kiadnak egy-két teljesen új gyógyvíz minősítést, azaz Magyarország bőven el van látva gyógyvíznek számító termálvizekkel, illetve néhány olyan víz is rendelkezik ezzel a címmel, ami nem termálvíz. Utóbbiakat jellemzően ivókúrához használják.

Azonban a hivatalos gyógyvizes nyilvántartás egész sok olyan gyógyvizet is tartalmaz, amelyek nincsenek használatban, akár már évtizedek óta. Illetve akadnak arra is példák, hogy soha nem is hasznosították az adott vizet, sem ivókúra, sem fürdőkúra formájában. Tehát fontos hangsúlyozni, hogy ezeknél a vizeknél végigvitték a hivatalos eljárást, igazolták a gyógyhatást, sőt még most is érvényes a minősítésük.

Budapesten a már jó 20 éve bezárt Rác fürdő gyógyvize is ezek közé tartozik. Annak idején ez a törökfürdő híres volt a kénes gyógyvizéről. Egy 2011-ben kiadott engedély alapján a fürdő termálvize jelenleg is gyógyvíznek számít. Jó kérdés, hogy ennek a hatását mikor élvezhetik újra a vendégek, hiszen az elmúlt 10 évben talán nem volt olyan esztendő, amikor ne írtuk volna meg, hogy „jövőre újranyit a Rác fürdő”. Tehát érdemes a patinás fürdő újranyitásával kapcsolatos híreket óvatosan kezelni.

2022 elején kapott gyógyvíz minősítést a Keceli Strandfürdő 1-es számú termálkútjának a vize. A dolog érdekessége pusztán az, hogy a strand évek óta nem üzemel. Annak idején erről megkérdeztük az önkormányzatot, de nem válaszoltak a megkeresésünkre.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Máriapócsnak már 2006 óta van gyógyvize, s ez a minősítés jelenleg is érvényes. Még neve is van a kútnak – Keresztelő Szent János kút – és a település honlapján külön is kitérnek a vízre. Mint írják „a szabadidő park területén az önkormányzat termálkutat fúratott. A (…) termálkútból 1000 méter mélyből jövő, gyógyító hatású víz 52 Celsius-fokos, amire alapozva elkészült a „Máriapócs Fürdőváros” koncepció. Elkészültek a megvalósítási tanulmányok a strand és termálfürdőre, valamint a kapcsolódó szállás és kiszolgáló létesítményekre vonatkozó engedélyes tervdokumentáció. Megfelelő külső forrás – pályázat, befektető – elérése esetén ezzel az új létesítménnyel gazdagodna településünk.”

A Heves vármegyei Mátraderecskén jelenleg is működik egy szén-dioxid gyógygázfürdő, azaz mofetta. Azonban hosszú éveken át egy termálstrandjuk is volt. Ezt 1968-ban nyitották meg, de 2015-ös szezonra már nem tudták újranyitni, mert elöregedtek a termálkút csővezetékei. Ettől függetlenül a fürdő termálvizének gyógyvíz minősítése jelenleg is érvényes.

gyógyvizes medence a mátraderecskei Kincses Fürdőben

A Baja közelében lévő Nagybaracskán már régóta zárva van a termálfürdő. Pedig két gyógyvizük is van, hiszen a B-27-es és B-28-as számú termálkútjuk is ilyen vizet adna, ha hasznosítanák. A Siófoktól 17 kilométerre fekvő Nagyberényben egykor a helyi panzióban használták a feltörő vizet. Majd néhány éven át lajtos kocsival Siófokra hordták egy ottani szállodába, illetve a jelenleg zárva tartó Galerius Fürdőbe. Itt van némi remény, hogy hasznosítani fogják a vizet, legalábbis egy honlapon apartmanház és egészségcentrum nyitását ígérik.

A Hévízzel szomszédos Nemesbüknek is van gyógyvize, méghozzá egész régóta. Az egyik termálkút vize 1984-ben, a másiké 1985-ben kapta meg ezt a minősítést, de még várat magára a hasznosításuk. 2006-ban fúrtak termálkutat Rácalmáson. 2013-ban írt arról a helyi napilap, hogy vizsgálják a víz gyógyhatását. Ez sikeres volt, hiszen 2014-ben megkapták a gyógyvíz titulust. Fürdő azonban még nem létesült a Dunaújváros közelében fekvő városban.

Tavaly év elején jelentették be a Paksi Gyógyfürdő bezárását, mert nem volt tartható a létesítmény rentábilis működtetése. Kár a fürdőért, ugyanis gyógyvízzel rendelkeztek, aminek a minősítése azért még érvényes.

gyógymedence a Paksi Gyógyfürdőben

Sok helyen tartanak éjszakai fürdőzéseket, itt olvashat róluk.