• Már amennyiben megvalósulna a nemrég bemutatott fürdőfejlesztési koncepció.

  • Ebben 5,88 milliárd forintos beruházással számolnak.

  • Amennyiben idén elindítanák a fejlesztést, akkor 2019-re végeznének.

Orosháza város tegnapi testületi ülésén vitatták meg a település üdülőterületének fejlesztési koncepcióját. A Gyopáros Gyógy-, Park- és Élményfürdővel kapcsolatos új koncepciót az ismert turisztikai szakember, Ruszinkó Ádám készítette el.

Gyopárosfürdőn az utolsó komolyabb beruházás 2004-ben valósult meg. Azóta a szükséges karbantartások mellett kisebb volumenű fejlesztések történtek, ezek közé tartozik az üvegtetejű gyógymedence, valamint a szaunapark felújítása.

A Ruszinkó Ádám tanulmánya szerint a további fejlődéshez elkerülhetetlen a fürdő átfogó fejlesztése, valamint a szálláshelyek bővítése is. Utóbbi kapcsán adná magát a városi tulajdonú Alföld Gyöngye Hotel négycsillagossá történő átalakítása, ami nagyjából 400 millió forintba kerülne. Ezen belül 300 millió forintot tenne ki egy új wellness részleg (szauna, jacuzzi, élménymedence, szolárium, konditerem) kialakítása.

Gyopárosfürdő termálfürdőA fürdő fejlesztései kapcsán alapvetően öt különböző zónát különítenének el: gyógyászati és relaxációs, családi zóna, park és élményfürdő, sportövezet, kemping.

Ezekben – a teljesség igénye nélkül – a következő fejlesztéseket tervezik: családi élménymedencét hoznának létre a tóvizes medence helyén, az ötszögletű gyógymedence fölé árnyékolót építenének, teljesen átalakítanák az ötszögletű medence körüli területet, ahol egy pihenőrész létesülne.

Csúszdaparkot, aquabárt és szabadtéri színpadot építenének, egy hárommedencés ökotó és belső folyó kerülne kialakításra, a homokos plázst felfrissítenék és zuhanyzókkal bővítenék. Mindezek mellett vizes játszótér is kialakításra kerülne. A kempinget áthelyeznék és új bungalókkal bővítenék.

A sportövezetben megújulna a tanmedence, új úszómedencét építenének, valamint egy búvároktató központot is kialakítanának.

Mindezeknek a kalkulált költsége 5,88 milliárd forintot tenne ki, viszont ezáltal egy XXI. századi fürdőkomplexum jöhetne létre Gyopároson. A vendégszám, a fürdő és a város turisztikai bevételei és a vendégéjszakák-száma jelentősen növekedne és új munkahelyek létesülnének.

GyopárosfürdőA fürdő tavaly 197 ezer vendéget fogadott (ez a mélypontot jelentő 2014-es 140 ezerhez képest jelentős növekedés). Ruszinkó Ádám kalkulációi szerint a fenti beruházások átadása utáni első évben 250 ezer vendége lenne a fürdőnek, öt évvel később 300 ezer, tíz év múlva pedig már meghaladná a 400 ezret a vendégszám.

A koncepció készítője úgy számol, hogy amennyiben már idén döntés születne a beruházás elindításáról, akkor 2019 nyarára valósulhatna meg a fürdőfejlesztés. A szakember szerint ennek a költségét egy leendő állami céltámogatásból fedezhetné a város.

GyopárosfürdőA testületi ülésről szóló beszámolók alapján azonban – a makói Hagymatikum, vagy a debreceni Aquaticum strand fejlesztésével ellentétben – itt még nem áll rendelkezésre ez az állami forrás. Így amíg nem tud a város ehhez konkrét forrást szerezni, addig nem kezdődhet el a fent vázolt program. Mindenesetre egy esetlegesen megnyíló állami pályázat esetén már kész tervekkel tudnának elindulni.