• Új modellt dolgoznak ki a miskolci fürdők üzemeltetésére.

  • Piaci szereplőket vonnának be a működtetésbe és a fürdők fejlesztésébe.

Pénteken ülésezett a Miskolci Turisztikai Kerekasztal, ahol Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere ismertette a város fürdőinek jövöjével kapcsolatos elképzeléseiket. A Minap.hu cikke szerint itt az alpolgármester arról beszélt, hogy a városnak és a Miskolc Holding Zrt.-nek felelős, jó gazdaként három alapvető célt kell szem előtt tartania: a fenntarthatóságot, a magas színvonalon nyújtott szolgáltatásokat és Miskolc turisztikai attrakcióinak fejlesztését.

Azonban a jelenlegi, kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben lehetetlen ennek a három célnak egyszerre megfelelni, ezért a város és a Miskolc Holding szakemberei egy olyan üzemeltetési modell előkészítésén dolgoznak, amellyel piaci szereplőket is bevonnának a fürdők üzemeltetésébe és fejlesztésébe. Ezzel felelősen, gazdaságosan, a város forrásait és a miskolciak adóforintjait a lehető legtakarékosabban beosztva nyílhat lehetőség a fürdők működtetésére.

A város megingathatatlanul elkötelezett abban, hogy az üzemeltetési együttműködés nemcsak jogokat jelent majd egy esetleges jövőbeli partnernek, hanem szigorú kötelezettségeket is. Minőségi ingatlan- és turisztikai attrakciófejlesztést és többek között díjfizetési kötelezettséget – ebből semmilyen körülmények között nem lehet és nem szabad engedni egy felelős tulajdonosnak.

Hangsúlyozták, hogy a külső tőkebevonás vagyonmegóvást, vagyonmegőrzést, takarékos, felelős működtetést jelent és nem eladást – a miskolci fürdők ugyanis nem eladók.

Miskolctapolcai Barlangfürdő

A város fürdői közül a Miskolctapolca Barlangfürdő működése január elejéig biztosított. Az Ellipsum Élményfürdő a garanciális hibák javítása miatt (is) zárva tart, ahogy nem üzemel a Selyemréti Strandfürdő sem.

Egyébként országszerte számos példa van arra, hogy önkormányzati tulajdonú fürdőket privát cégek üzemeltetnek. Néhol jól működnek ezek a megoldások, de például a részlegesen üzemelő Tamási Termálfürdő esetében a közelmúltban bontott szerződést a település és a fürdőt 2011 óta üzemeltető társaság. Utóbbiról itt írtunk.