• Országszerte öt törökfürdő maradt fenn, ebből hármat jelenleg is látogathatunk, de a nyitvatartásuk eltér a megszokottól.

  • A két zárva tartó fürdőből az egyik talán már jövőre megnyithat.

A török hódoltság 150 éve finoman szólva sem az ország legvidámabb időszakai közé tartozott. Az 1540-es évektől kezdődően kevés dolog épült a megszállt területen. Két kivétel azért akadt, ugyanis mecseteket és fürdőket előszeretettel építettek a törökök.

A fürdők építésének két oka volt. Egyrészt a muzulmánok ezekben teljesíthették a vallásuk által előírt szertartásos mosakodást. Állóvíz nem volt megfelelő, folyó, vagy csurgóvizet kellett használniuk, a meleg vizes források pedig ehhez nagyon ideálisak voltak. Másrészt ezek a fürdők számítottak akkoriban a társasági élet központjának, délelőttönként a férfiak, délutánonként a nők jártak ide kikapcsolódni.

Teljesen megbízható adatok nem állnak rendelkezésre arról, hogy összesen hány fürdőt építettek a törökök. Egyes források szerint összesen 75 működött a megszállt területen, ebből nyolc volt Budán. A török hódoltság utáni években nem kaptak nagy figyelmet ezek a fürdőépületek, tulajdonképpen kisebb csoda, hogy akár egy is fennmaradt ezek közül. A Budán kívüli fürdőkből pusztán egyetlen, a budaiak közül pedig négy maradt fenn.

Egykori törökfürdő utódjának tekinthető Budapesten a Király Gyógyfürdő, a Rác fürdő, a Rudas Gyógyfürdő és a Veli bej fürdő. Ebből jelenleg csak a Rudas és a Veli bej működik. A fővároson kívül pedig pusztán az Egerben lévő törökfürdő maradt meg, aminek az elődjét Arnaut pasa építtette 1610 és 1617 között.

A Király Gyógyfürdőt még 2020 tavaszán, a pandémia első hullámának kezdetekor zárták be és azóta sem nyitották újra. Nagyon leromlott a fürdő állaga, ezért alaposabb felújítás nélkül nem lehet kinyitni. A korábbi években már lehetett látványterveket is látni a Király tervezett rekonstrukciójáról, de a jelenlegi gazdasági helyzetben kérdéses, hogy ez mikorra valósulhat meg.

Budapest törökfürdők Király fürdő

Amire több esély van, az a Rác fürdő újranyitása. Tavaly került vissza az ingatlan a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. tulajdonába. A fürdő felújítása 2010-re készült el, de nem nyitották meg. A zárva tartás évei viszont amortizálták az épületet, így költeni kell rá, hogy újranyithasson. Talán ez már a jövő évben megtörténhet.

Amire érdemes figyelni, hogy mindhárom működő törökfürdőnek kicsit rendhagyó a nyitvatartási ideje.

A Rudas Gyógyfürdő törökfürdő részlege hétköznapokon 4500 forintért látogatható, de csütörtökön ez a jegy csak 12:45-ig, pénteken 10:45-ig érvényes. Hétvégén, ünnepnapon „mindenzónás” jegy váltható 9200 forintért. A törökfürdőt hétfőnként és szerdánként csak férfiak, keddenként csak nők látogathatják. A csütörtök és a péntek délután, valamint a hétvégén és az ünnepnapokon koedukált a törökfürdő rész.

Legszebb medencék

Az ötmedencés Veli bej fürdő nemrég emelt árat. Hétfőtől csütörtökig 4000 forint, pénteken, szombaton és vasárnap 4500 forint a belépő, ami 3 órás tartózkodási időt biztosít. Délelőttönként továbbra is csak szombaton és vasárnap vannak nyitva.

Hétfőtől péntekig 15 és 21 óra között várják a vendégeket. Hétvégén 6 és 12 óra, valamint 15 és 21 óra között tartanak nyitva, déltől van egy háromórás szünet.

Veli bej Fürdője Budapest

Az Egerben található törökfürdőben 2700 forint egy felnőtt belépő, de itt is van időlimit, méghozzá 2,5 óra. Ezt követően percenként 25 forint fizetendő. A nyitvatartási időre náluk is figyelni kell, mert az egész nap (9-től 21 óráig) csak hétvégén és ünnepnapokon tartanak nyitva. Hétfőn és kedden 16:30-kor, Szerdán és csütörtökön 15 órakor, pénteken 13 órakor nyitnak. Mindegyik nap 21 órakor zárnak.

Egri törökfürdő

További fürdős híreket, érdekességeket olvashat ide kattintva!