• A termálvízben található összetevők mellett más kedvező hatás is érvényesül a fürdőzés során.

  • Talán meglepően hangzik, de önmagában a víz hőmérséklete is kedvezően hat a szervezetre.

Gyakran hallhatjuk, hogy az egyes termálvizekben található ásványi anyagok milyen jótékony hatással vannak az emberi szervezetre. Például a jellegzetes illatú kénes gyógyvizek fő hatóanyaga a bőrön, és belélegezve a tüdőn keresztül jut a szervezetbe, ahol kedvező hatást fejt ki.

Ugyanakkor a termálvizek esetében már maga a víz hőmérséklete is számos pozitív hatással bír. A túlzottan meleg vízzel ugyan érdemes óvatosnak lenni, de a kellemesen meleg, 36-38 Celsius-fokos termálvízben való fürdőzés fájdalomcsillapító, görcsoldó, lazító és feszültségoldó hatású. A merev ízületek a víz felhajtóerejének és hőmérsékletének köszönhetően könnyebben átmozgathatók.

A meleg vízben történő fürdőzés során megváltozik a szervezet véreloszlása, ami jótékony hatással van a keringésre. Az is sokat számít, hogy a szervezetnek alkalmazkodnia kell a hőhatáshoz, ez elősegíti a jó kondíció megőrzését, ami alapvetően fontos a betegségek leküzdésében és megelőzésében.

Fontos kerülni a szélsőségeket, mivel a túl hideg,vagy a túl meleg víz megterhelheti a szervezetet. Ezen kívül néhány esetben kifejezetten ellenjavallt a meleg vizes fürdőzés. Ilyenek például a lázas állapotok, az aktív gyulladásos megbetegedések, ideértve az ízületi és emésztőrendszeri gyulladások.

Nem javasolt a meleg vízben való fürdőzés keringési elégtelenséggel járó szívbetegségek, nagyon magas, kezeletlen vérnyomás, gyakori asztmás-, epe- és veserohamok esetén, valamint szívinfarktus és agyvérzés után fél évig. Mindezeken túl a daganatos betegségeknél is óvatosnak kell lenni, utóbbiról nemrég itt írtunk.

szabadtéri termálmedence Martfűn

Illusztráció: termálmedence a martfűi fürdőben