• Akad olyan termálfürdő, ahol 80 százalékkal olcsóbb a belépőjegy a helyi lakosoknak.

  • Ha nem is ennyire gáláns kedvezményt, de valamekkora árengedményt egész sok termálfürdő kínál a helybélieknek.

Jelképestől kezdve a jelentősebb árengedményig bezárólag sokféle kedvezményt kínál a hazai termálfürdők egy része a helyi lakosoknak. Persze azért messze nem az összes fürdőben létezik ilyen “bennszülött” kedvezmény, de azért a cikkben található listát végiggörgetve látszik, hogy viszonylag elterjedt megoldásról van szó.

A helyieknek nyújtott fürdős kedvezménynek többféle indoka is lehet. A hazai termálfürdők döntő többsége önkormányzati tulajdonban van és a települések vezetői ezzel is igyekeznek kedvében járni a lakosságnak. Sok esetben a fürdővel járó turistaforgalom hátulütőit is kénytelenek elviselni az üdülőhelyeken élők, így ezt is lehet egy ilyen árengedménnyel kompenzálni.

Ráadásul sok mai népszerű üdülőhely annak köszönheti a létét, hogy 50-60 évvel ezelőtt az akkori helybéliek (sok mai lakos szülei, nagyszülei) kétkezi munkával is kivették a részüket a fürdő felépítéséből. Ennek kapcsán elég csak az igali fürdő indulásának történetét elolvasni.

Apró érdekesség, hogy a helyieknek nyújtott fürdős kedvezmények kérdését egy panasz miatt az Egyenlő Bánásmód Hatóság is vizsgálta pár évvel ezelőtt. Viszont a hatóság megállapította, hogy ezekkel a kedvezményekkel semmi probléma nincs, nem jelent hátrányos megkülönböztetést a máshonnan érkezőkre nézve, hogy a helyeiknek adnak némi árengedményt.

Kehida Termál strandmedenceÖsszegyűjtöttük, hogy néhány ismert termálfürdős településen jelenleg (2020. június 10.) milyen kedvezményeket kínálnak a helyi lakosoknak. Fontos tudni, hogy a kedvezmény igénybevételéhez általában lakcímkártya és valamilyen fényképes igazolvány egyidejű bemutatása szükséges. Egyes helyeken pedig különféle “városkártyák”, vagy egyéb, helyiek számára kiváltható igazolványok bemutatásához köthetik a kedvezmény megadását.

Berekfürdő: az állandó lakosok 600 forintért vásárolhatnak karszalagos napijegyet.

Celldömölk: a Vulkánfürdőben minden jegytípusnál és bérletnél létezik egy kedvezőbb tarifa a helyiek számára. Csak egy példa: egy nyugdíjas napijegy számukra 2200 forint helyett 1450 forintba kerül.

Csongrád: a város gyógyfürdőjében minden jegytípus és bérlet esetén kedvezményre jogosultak a helybéliek. Például egy teljes árú napijegy 1700 forint helyett 1200 forintba kerül. Egy családi belépő (2 felnőtt, 2 gyermek) ára pedig 4400 helyett 3400 forint.

Debrecen: a június 20-án nyitó Aquaticum strandfürdőben a Debrecen Városkártyával rendelkezők kedvezményes belépőket és bérleteket válthatnak.

Eger: a helyiek 1000 forintért válthatnak belépőt a termálfürdőbe. Az egri nyugdíjasok hétfőn, szerdán, pénteken 800 forintért vásárolhatnak fürdőbelépőt.

Hegykő: kedvezményes belépőket és bérleteket kínálnak a helyieknek, valamint a Fertőhomokon és Hidegségben élőknek. Ehhez egy 350 forintos igazolványt kell kiváltani. Ugyanakkor ez hamar behozza az árát, mert egy felnőtt napijegy így nem 2000, hanem 1600 forintba kerül a hegykői fürdőben.

Hévíz: a Tófürdőbe szóló éves bérlet vásárolható 58 ezer forintért. Továbbá a hévízieknek 3500 forintért kiváltható egy kedvezményes igazolvány is, amivel a Tófürdő 1800, a fedett fürdő 1300 forintért látogatható.

Igal: jelentős kedvezményt kapnak a gyógyfürdőben az igaliak. Egy felnőtt belépő 2600 helyett 1300 forintba, 60 év felettieknek 2200 helyett 1100 forintba, 6 és 20 év között 1900 helyett 1000 forintba kerül.

Kehidakustány: olcsóbb belépőket és bérleteket kínálnak a helyieknek. Például egy zöld zónás (élményfürdő és strandfürdő) felnőtt napijegy számukra 1600 forintba kerül, a gyerekeknek ugyanez 1200 forint.

Kiskunmajsa: a helyiek számára hétfőtől péntekig olcsóbbak a belépők. Például egy felnőtt napijegy 2600 helyett 2200 forintba kerül.

Kisvárda: olcsóbb a belépő az Aquacinemába a kisvárdaiaknak. Egy felnőtt strandjegy 2200 helyett 1700 forintba kerül, egy komplex, a csúszdaparkba is érvényes jegy pedig 4900 helyett 3950 forintba.

Komárom: a Brigetio Gyógyfürdőben minden belépőjegytípus és a bérletek egy része is olcsóbb a komáromiak számára.

Lenti: a helyieknek olcsóbb a felnőtt, a nyugdíjas és a diákbelépő. Például a felnőtt napijegy 2800 forint helyett 2500 forintba kerül.

Mezőkövesd: a helyi állandó lakosok 900 forintért válthatnak belépőt a Zsóry Gyógyfürdőbe. Létezik egy “önkormányzat által támogatott” belépőjegy is a helyieknek: az arra jogosultaknak csupán 300 forint a fürdőbelépő.

Mosonmagyaróvár: a Flexum Thermal & Spa hétköznap 16 és 20 óra között biztosít olcsóbb belépőket a mosonmagyaróvári lakosoknak. Egy felnőtt napijegy ebben az időszakban 1500 forintba kerül.

Nagykáta: olcsóbb belépőkkel várják a nagykátai lakosokat.

Nyíregyháza: minden fürdőbelépő és bérlet olcsóbb a helyieknek, nem is kevéssel. Például egy Parkfürdő felnőtt belépő 4500 forint helyett 2900 forintba kerül.

Pápa: a Várkertfürdőbe olcsóbb jegyek és bérletek vásárolhatók pápai lakcímkártyával. Számukra egy egész napos felnőtt belépő 3100 forint helyett 2150 forintba kerül.

Tiszakécske: a Barack Gyógy- és Élményfürdőben a tiszakécskei lakosok a hét minden napján olcsóbb belépőt vásárolhatnak, ennek az ára 1700 forint.

Zalakaros: 80 százalékos kedvezmény adnak a fürdőbelépők árából a zalakarosiaknak.

Zalaszentgrót: a helyiek az úgynevezett Szentgrótkártya felmutatásával olcsóbban vásárolhatnak fürdőbelépőket és bérleteket. Például egy felnőtt napi fürdőbelépő 2600 forint helyett 1600 forintba kerül a szentgróti fürdőbe.