Nem volt elégedett az Air Baltic lett légitársaság a Riga-Hévíz útvonal forgalmával, ezért megszüntette a repülőjáratát.

  • Tavaly májusban jött az első Air Baltic gép, majdnem telt házzal.
  • Hosszú idő után ez volt az első menetrend szerinti járat Hévízre.
  • Három óra alatt értek a gépek Rigából Hévízre.

Megszünteti Riga-Hévíz repülőjáratát a lett Air Baltic légitársaság – tudta meg a Turizmus Online. Az Air Baltic szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy nem hozta a várt eredményeket az útvonal, a repülők kihasználtsága túlzottan alacsony volt. A lett légitársaság első gépe tavaly május elején érkezett a Hévíz-Balaton Airportra, ez volt hosszú idő után az első menetrend szerinti járat a reptérre. (Korábban a Ryanairnek volt hasonló, rendszeres járata Hévízre).

Az elsőként érkezett 50 személyes repülőn 41 utas volt és a járat indulásakor rendkívül optimistán nyilatkozott a légitársaság. Nem csak lett – hanem az átszállással érkezők révén – skandináv és orosz turistákra is számítottak. A Magyar Turizmus Zrt. tavaly egy szakmai road-show-t is szervezett a Baltikumba, azon belül is Vilniusba, Rigába és Tallinba. A cél az volt, hogy felhívják a  figyelmet az új légijáratra és növeljék az egyéni, valamint a csoportos beutazóforgalmat.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere tavaly ősszel még sikeresnek ítélte az együttműködést és arról beszélt, hogy 2014-től az Air Baltic várhatóan nagyobb gépekkel fogja repülni a Riga-Hévíz útvonalat. Egyelőre nem tudni, hogy a megszűnő járat mennyiben befolyásolja azt a tervet, hogy 2013-hoz képest idén 15-20 százalékkal magasabb utasszámot érjen el a repülőtér.

A Hévízi Televízió tavaly tudósítása a repülőjárat indulásáról: