• Húsz évvel ezelőtt adták át a termálfürdőt Letenyén, azonban az idei lesz a negyedik szezon, amikor zárva marad.

  • Anyagi okok és az épülő tanuszoda miatt sem lehet megnyitni a fürdőt.

Zala megye délnyugati részén fekvő Letenyén 2003-ban nyitották meg a termálfürdőt és a hozzá kapcsolódó kempinget. A létesítmény szezonálisan, azaz a nyári strandidényben üzemelt.

Kedvelt fürdőnek számított a helyben, illetve a környéken élők körében, ugyanis kifejezetten kedvező jegyárakat biztosítottak. A vendégek négy medence közül választhattak: nagymedence, ülőmedence, tanmedence és gyermekmedence.

A fürdővel először 2018-ban akadt némi probléma. A téli időjárás ugyanis akkora károkat okozott a medencékben, amit a nyári szezonra már nem tudtak megjavítani, így nyárra zárva maradt az önkormányzati tulajdonú termálfürdő. 2019-ben rendben kinyitottak, majd jött a pandémia. 2020-ban és 2021-ben a járvány jelentette bizonytalanság miatt tartott zárva a fürdő. Az önkormányzatnak ugyanis az év elején kellett volna döntenie a nyári nyitásról, viszont kora tavasszal még nem látszódott, hogyan alakul a járványhelyzet a következő hónapokban.

Az elmúlt évben pedig elsősorban anyagi okokból döntöttek a fürdő zárvatartása mellett. A település nem tudta vállalni a termálfürdő működtetésével járó ráfizetést. Már tavaly felmerült, hogy inkább kiadnák, vagy eladnák a fürdőt.

Az utóbbiról már döntés is született, de idén végül se eladás, se bérbeadás, se nyitás nem lesz. Az április végi képviselő-testületi ülésen elhangzottak szerint – az anyagi okok mellett – a város leendő tanuszodája miatt sem lehetséges a nyitás. Az új tanuszoda ugyanis hamarosan elkészült, viszont az menet közben derült ki, hogy a medencék töltéséhez szükséges vizet nem lehet a közműhálózatról biztosítani. Így elképzelhető, hogy ideiglenes jelleggel az amúgy is zárva tartó termálfürdő hideg vizes kútjából biztosítják az uszoda vízellátását.

Letenyei termálfürdő

Két másik településen viszont most szombaton nyitják meg a termálstrandot. Itt olvashat róluk.