• Egészen pontosan idén is, ugyanis legutóbb 2019-ben tudták megnyitni a fürdőt.

  • A tulajdonos önkormányzatnak nem volt kellő szabad forrása a termálstrand nyitására.

A Zala megyei Letenyén 2003-ban adták át a szezonálisan üzemelő termálstrandot, amihez egy kemping is kapcsolódik. A fürdőben négy medence található: nagymedence, ülőmedence, gyermekmedence és egy tanmedence.

A környéken élők körében népszerűnek számított a fürdő, különösen annak fényében, hogy egész kedvezők voltak a belépők árai. Az utolsó szezonjában egy felnőtt belépő 1300 forintba, a nyugdíjas jegy pedig 900 forintba került.

A termálfürdő vesszőfutása akkor kezdődött, amikor a 2017-18-as tél nagyon megrongálta a medencék szerkezetét. A 2018-as strandidényre ezeket a hibákat nem sikerült megjavítani, emiatt akkor zárva tartott a fürdő.

A 2019-es szezonra újranyitottak, majd jött a pandémia. A 2020-as és a 2021-es évben a járványhelyzet által okozott bizonytalanság (a strand nyitásáról még tavasszal kell dönteni), illetve a település szűkös anyagi lehetőségei miatt maradt zárva a fürdő. Akkor még reménykedtek abban, hogy 2022-ben újranyithatják a termálfürdőt és a kempinget, azonban ez nem jött össze.

Ez a kérdés tulajdonképpen már idén év elején, a februári képviselő-testületi ülésen eldőlt. Hosszan vitáztak erről a képviselők, de nem látták biztosíthatónak a fürdő nyitását. A létesítmény beüzemelése 24 millió forintba került volna és 15 millió forintos veszteséggel számoltak. Amennyiben lefaragták volna a nyitással kapcsolatos költségeket, akkor kijöhetett volna a nyitás 18 millió forint ráfordítással, a veszteséget pedig talán 9-10 millió forintra lehetett volna leszorítani. Azonban még ez is meghaladta az önkormányzat anyagi lehetőségeit.

Ahogy az ülésen elhangzott, a strandüzemeltetés egy önként vállalt feladat. Ennek a költsége nem veszélyeztetheti Letenye kötelező feladatainak az ellátást.

Összességében emiatt mondtak le a fürdő nyitásáról. Még az is felvetődött, hogy jobb lenne a termálfürdő értékesítésében gondolkodni, ha az önkormányzatnak nincs forrása az üzemeltetésre.

Letenyei termálfürdő

Nincs egyszerű helyzetben a város, hiszen még a zárva tartó fürdő is elvisz évi 3-5 millió forintot. Pláne, hogy idén szükségessé vált az egyik kútszivattyú javítása is. A jövőre nézve azért némi reményt adhat, hogy a képviselők májusban megszavazták a szivattyújavítás költségét.

Fürdős programokról ide kattintva olvashat.