• Öt gyógyhely és hét gyógyfürdő található a balatoni, valamint a tóhoz közeli településeken.

  • A régióban nyolc olyan település van, ahol minősített gyógyvíz tör a felszínre.

A Balaton és vonzáskörzete egészségturisztikai szempontból is gazdag kínálatot nyújt. Így nem pusztán maga a tó és a környék látnivalói jelentenek vonzerőt, hanem akár a gyógyulni vágyóknak is érdemes felkeresni a régiót.

A Balaton régió, vagy más néven a Balatoni Turisztikai Térség nem kizárólag a tóparti településeket foglalja magában. Amennyiben az MTÜ-féle besorolást vesszük alapul, akkor nyugatról még ide tartozik Kehidakustány, délről Zalakaros, északról Veszprém és Zirc is. Ugyanakkor például a gyógyfürdőjéről ismert Igal már nem.

Összegyűjtöttük, hogy ebben a térségben hol találhatók gyógyfürdők és gyógyhelyek, valamint merrefelé vannak gyógyvíz minősítéssel rendelkező termálvizek. Utóbbiak közül sajnos nincs mind kihasználva. Azt fontos megemlíteni, hogy a Balaton körüli gyógyfürdők, gyógyvizes fürdők köre nem azonos a Balatonhoz közeli termálfürdőkével. Hiszen némelyik itteni fürdőnek nincs gyógyfürdő, vagy éppen gyógyvíz minősítése.

Gyógyhelyek a Balatonnál

A magyarországi gyógyhelyek közül a Balatonnál, vagy a tó közelében található Balatonfüred, Hévíz, Kehidakustány, Tapolca és Zalakaros. Közülük Hévíz és Balatonfüred kapta meg legrégebben ezt a címet, 1970-ben és 1971-ben. Ilyen szempontból Zalakaros is „régi motoros”, hiszen az üdülőhely már 1978 óta gyógyhelynek számít. Tapolca és Kehidakustány az újabb gyógyhelyek közé tartozik, előbbi 2014-ben, utóbbi 2016-ban szerezte meg a titulust.

Szabadtéri medence a Kehida Termálban

Gyógyfürdők a Balatonnál

Talán furcsán hangzik, de gyógyfürdő címe van Balatonfüreden a Szívkórháznak. A magyarázat az, hogy itt a kardiológiai rehabilitáció részeként fürdőgyógyászati kezeléseket is végeznek. Nemrég gyógyfürdő minősítést szerzett a szintén füredi Annagora Aquapark, ahol majd némi fejlesztés várható, hiszen jelenleg szezonális élményfürdőként működnek. Gyógyfürdő címe van a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórháznak és szintén Hévízen a Hunguest Hotel Heliosnak. Ebbe a sorba tartozik továbbá a Kehida Termál, a Marcali Gyógyfürdő és a Zalakarosi Fürdő.

Hévíz Tófürdő

Gyógyvizek a Balatonnál

A régióban nyolc településen van minősített gyógyvizet adó termálkút. Ezek a következők: Alsópáhok, Buzsák, Hévíz, Kehidakustány, Marcali, Nagyberény, Nemesbük és Zalakaros. Akinek esetleg Buzsák neve nem ismerős: ott található a kisvasúttal is megközelíthető Csiszta Fürdő. Nagyberényben pedig egykor egy termálpanzió működött, illetve egy időben innen szállítottak termálvizet egy siófoki szállodába, valamint a jelenleg nem üzemelő Galerius Fürdőbe.

Gyógyhelyek Magyarországon Zalakaros

Magyarország gyógyfürdőiről itt olvashat.