• Nagy riadalmat keltett tavaly ősszel a Miskolc fő turisztikai attrakciójának számító Barlangfürdő időleges bezárása.

  • Azóta is döntően a város viseli a fürdő fenntartásának anyagi terhét, pedig korábban nem erről volt szó.

Hiába ígérték meg tavaly a helyi vállalkozók, hogy hajlandók támogatni a Miskolctapolca Barlangfürdő működését, a felajánlott összeg töredéke érkezett csak meg és a megyei iparkamarának sem sikerült állami támogatást ide „kiközvetítenie” – számolt be a Népszava.

Miskolctapolca ikonikus fürdőjét tavaly októberben zárták be egy időre a megemelkedett energiaköltségek miatt. Ez érzékenyen érintette az üdülőterület szállásadóit is, ezért a várossal és a helyi iparkamarával összefogva gyorsan tető alá hoztak egy megállapodást, aminek révén újranyithatott a híres fürdő.

2022 őszén 60 millió forint plusz forrást kellett találni a fürdő fenntartásához, aminek előteremtését a város, a kamara és a vendéglátásból élő helyi vállalkozók egyenlő arányban, 20-20-20 millió forintot felajánlva vállalták. Azonban az anyagi teher nagy része az önkormányzat vállán maradt.

A vállalkozók által felajánlott 20 millió forintból a Barlangfürdő újranyitását követően mindössze 700 ezer forint támogatási összeg folyt be a fürdőt üzemeltető önkormányzati tulajdonú Kft. számlájára, 3 millió forintos keretösszeggel pedig reklámszerződést kötöttek. A megyei iparkamara végül saját keretéből adott félmillió forintot – tudta meg a Népszava.

Ezen felül részbeni segítség volt, hogy a helyi szállásadók nagyobb tételben vettek meg kedvezményes tarifával belépőjegyeket, amelyeket aztán később a vendégeik használtak fel – írja a lap.

Miskolctapolca Barlangfürdő

A tavaly ősszel bezárt Ellipsum Élményfürdő esetében nemrég véget értek a garanciális javítások. Erről nemrég itt írtunk.