• Kicsit szigorítottak egyes helyeken a fürdőlátogatásra vonatkozó szabályokon.

  • Ez főleg a testhőmérséklet-mérésre és a maszkviselésre vonatkozik.

  • A hétfőn életbelépő kormányrendelet a zenés éjszakai fürdőzéseket is érinti.

Elég nagy a szórás abban, hogy a fürdők mennyire szigorú pandémiás intézkedéseket vezettek be az elmúlt hónapokban. Az alapvető szabályok betartására mindenhol felhívják a látogatók figyelmét, néhol azonban szigorúbb rendelkezéseket is életbe léptettek. Így például egyes fürdőkben már eddig is volt hőmérőzés a bejáratnál, vagy éppen a papucs használata nemcsak ajánlott, hanem kötelező volt.

Azt azért meg kell említeni, hogy a mostanában kihangsúlyozott szabályok egy jelentős része eddig is kötelező volt. A fürdők házirendjében még a koronavírus előtti időszakban is szerepelt, hogy lázas betegen tilos felkeresni a fürdőt, vagy éppen a kötelező zuhanyozás, a lábmosó használata is ezek közé tartozott.

Egyes fürdők szeptember közepén szigorításokat jelentettek be a korábbi gyakorlathoz képest. Néhol ez már életbe is lépett, de van, ahol a következő napoktól érvényesek új szabályok. A Gyulai Várfürdő bejáratánál szeptember 19-től testhőmérsékletet mérnek. Akiknél 37,5 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mérnek, azok nem léphetnek be a fürdőbe. (A Budapest Gyógyfürdői Zrt. még a nyáron hozott egy hasonló szabályt, náluk 37 Celsius-fok a határ).

Az Egri Termálfürdőben, valamint a törökfürdőben szeptember 14-én lépett életbe néhány szigorítás. Ezek közé tartozik a kötelező maszkviselés a közösségi helyiségekben (pénztár, öltözők). Kötelező a papucs használata és a medencékbe való belépést megelőzően a zuhanyozás is, a törökfürdő esetében tilos az aulában várakozni.

Szintén szeptember 14. óta kötelező a szájmaszk viselése a Kecskeméti Fürdő előterében, valamint belépéskor használni kell a kézfertőtlenítőt. A fürdő egyébként egész részletesen meghatározta, hogy az épületen belül mikor kell szájmaszkot hordani és mikor nem (ez más fürdőknél is irányadó lehet).

Belépéskor kötelező használni, egészen az öltözőig fent kell hagyni, de öltözés közben már le lehet venni. A medenceterekben, a szaunavilágban nem kell a maszkot hordani. A fürdőzés után az öltözőből kilépve a maszkot ismét használni kell. A fürdő éttermébe belépve kötelező a maszk, valamint a kézfertőtlenítés, az asztalnál helyet foglalva viszont a maszkot le lehet venni. A fürdő gyógyászati részlegén a várakozás közben viselni kell a maszkot, a kezelések alatt viszont le lehet venni.

Egri termálfürdő, gyógyfürdőMindezek mellett a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló, hétfőn életbelépő kormányrendelet is tartalmaz egy kitételt, ami egyes fürdőket érinthet. Méghozzá azokat, ahol zenés éjszakai fürdőzést tartanak.

„A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott, a zenés, táncos rendezvények (…)helyszínén – az ott foglalkoztatottak kivételével – 23.00 óra után 06.00 óráig tilos tartózkodni”.

Sok fürdőben a zenés éjszakai fürdőzések éjfélig, vagy akár éjjel 1-ig is tartanak. A fenti szabály szerint ezeket este 11-ig be kell fejezni. Persze amennyiben nincs zene a fürdőzés alatt, akkor bármeddig tartható az esti program.