• Hétfőn kiderül, hogy ki tervezheti a megújuló Aquaticum Strandfürdőt.

  • Még idén elkezdődhet a fürdő átépítése.

A tavaly szeptemberi jó időben sokan már búcsúzkodni mentek a debreceni Aquaticum Strandfürdőbe. Amennyiben ugyanis minden a tervek szerint halad, akkor idén már nem nyitják meg a szezonálisan üzemelő strandfürdőt, hiszen elkezdődik az új fürdő építése.

Ehhez hétfőn egy lépéssel közelebb kerülünk, mert lezárul a strand kivitelezési terveinek elkészítésére kiírt tender. A tényleges, megvalósítandó terveknél a 2015-ös ötletpályázat nyerteseinek a koncepcióit, azon belül is első sorban a Bord Építész Stúdió győztes pályamunkáját kell alapul venni.

A tenderkiírás szerint pedig néhány további szempontot is figyelembe kell vennie a leendő tervezőnek. Ezek közé tartozik, hogy a vízfalakat zöld növényfalakkal is ki lehet váltani. Továbbá ki kell alakítani egy relaxációs sodrómedencét és tíz, egymástól függetlenül elhelyezkedő jacuzzit. A napozóterasz két végében pedig egy-egy bárnak is helyet kell biztosítani. A fő koncepció ugyanakkor továbbra is változatlan: ne egy sokadik élményfürdő legyen a nagyerdei, hanem tűnjön ki a hazai fürdők sorából.

Ilyen volt a strandfürdő:

Debreceni Aquaticum strandfürdőEhhez hasonló lehet majd az új fürdő:

Aquaticum strandfürdő látványtervAquaticum strandfürdő látványtervSok egyéb más munkálatot is tartalmazó nagyerdei fejlesztésekre összesen négymilliárd forint állami forrás áll rendelkezésre. Ebből körülbelül 2,5 milliárd forintot tudnak az Aquaticum Strandfürdő újjáépítésére fordítani. A mostani tervek szerint 2018-ra készülhet el a létesítmény.

A jelenlegi strand elődjét egyébként 1932-ben nyitották meg és az egyik érdekessége az, hogy a termálvízbázist ugyanaz a Pávai Vajna Ferenc tárta fel, akinek a nevéhez a hajdúszoboszlói vízbázis megtalálása is fűződik.

DehirKi tervezi majd Debrecen új strandját?