• A település gyógyvizét felfedező tudós geológusra emlékeztek a Hungarospa vezetői.

  • Archív felvételeket is mutatunk Pávai Vajna Ferencről és a gyógyfürdőről.

Múlt héten volt Pávai Vajna Ferenc halálának 53. évfordulója. Ebből az alkalomból a magyarországi „hévizek atyjára”, a hajdúszoboszlói gyógyvíz felkutatójára emlékezett a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. vezetősége és a város első embere.

Dr. Sóvágó László polgármester, továbbá Czeglédi Gyula, a Hungarospa vezérigazgatója és munkatársai megkoszorúzták a geológus gyógyfürdő előtti mellszobrát, valamint a Hajdúszoboszlói Köztemetőben található síremlékét.

Pávai Vajna Ferenc megemlékezésPávai Vajna Ferenc a kőolaj-, földgáz- és termálvízkutatás úttörőjének számított. A hajdúszoboszlói mellett az ő nevéhez fűződik a debreceni és a szegedi termálforrások feltárása is. Emellett Budapesten a Rudas Fürdőnél végzett újabb fúrásokat, az alsó-Margit-szigeti és a második városligeti mélyfúrásokat irányította. 1928-ban elsőként hívta fel a figyelmet a Görömbölytapolcai-barlang (a mai Miskolctapolca) vizének jelentőségére.

Élete utolsó éveiben – a korát megelőző módon – főként a termálvízből nyerhető energia hasznosításával foglalkozott. A javaslatára létesültek az első hévizekkel fűtött kertészetek az Alföldön.

Pávai Vajna Ferenc 1964. január 12-én hunyt el és a Tolna megyei Mázán temették el, majd 1981. október 26-án Hajdúszoboszlón helyezték örök nyugalomra.

Hajdúszoboszló 1948 fürdőA szakemberről kevés mozgóképes felvétel készült. Ezek közé tartozik a cikk végén megtekinthető 1948-as Filmhíradó, amit egy hajdúszoboszlói balneológiai kongresszus alkalmával készítettek. Ezen természetesen részt vett a szoboszlói gyógyvizet 1924 decemberében felfedező Pávai Vajna is, akit kalapjáról, ősz szakálláról és az elmaradhatatlan aktatáskájáról könnyű felismerni.

Pávai Vajna Ferenc HajdúszoboszlónAz 1927 nyarán megnyitott fürdő a Filmhíradó készítésekor még csak 21 éves múltra tekintett vissza, de a felvételen már akkor is európai hírnevűként emlegették.