• A fürdőkezelések rövid távú hatását vizsgálták a fájdalomra, a hangulatra és az életminőségre.

  • A kutatásba degeneratív mozgásszervi megbetegedésben szenvedőket és ilyen betegségekkel kapcsolatos műtéten átesetteket vontak be.

A Padovai Egyetem kutatói 2019-ben indítottak egy balneológiai kutatást. Eredetileg hosszabb távú utánkövetéses vizsgálatokat is terveztek, de ezek a Covid miatt elmaradtak, így végül csak a rövid távú hatásokat tudták felmérni.

A kutatásban hat olasz gyógyfürdő vett részt, és összesen 160 beteget vontak be. A résztvevők kétharmada degeneratív mozgásszervi betegségben szenvedett, egyharmaduk pedig valamilyen mozgásszervi műtéten esett át. A résztvevők között 70-30 százalékos arányban voltak nők és férfiak.

A betegeket két hétig tartó, heti hat alkalommal végzett kezeléssorozatnak vetették alá, ami összesen 12 alkalmat jelentett. Mindenki termálvízben végzett speciális gyógytornán vett részt, és néhányan ezen felül iszapkezelést is kaptak.

A kezelések előtti és utáni vizsgálatok célja a fájdalom intenzitásának, a szorongásnak, a hangulatnak és az életminőségnek a felmérése volt egy kérdőív segítségével. Az eredmények szerint a résztvevők többségének csökkent a fájdalma, javult a hangulata és az életminősége a kúra végére. Érdekes módon nem találtak jelentős különbséget azok között, akik kizárólag csak vizes kezelést kaptak, és azok között, akik mellette iszapkezelést is.

A kutatók kiemelték, hogy a fürdőkezelések előnyösek, mert nem terhelik meg a fájó ízületeket, és az idősebbek, illetve túlsúlyosak is könnyen elvégezhetik a gyakorlatokat. Rámutattak arra is, hogy a gyógyfürdők kellemes környezete is hozzájárulhat a betegek állapotának javulásához, nem csak a termálvíz és a gyógyiszap kémiai és fizikai hatásai.

A tanulmány gyenge pontjai között említették, hogy nem volt kontrollcsoport, és a vizsgálatban résztvevők száma is viszonylag alacsonynak számított. Javasolták, hogy a jövőben fontos lenne a hosszú távú hatások vizsgálata, valamint az egyes gyógyvizek esetleges eltérő hatásainak felmérése.

élményelemekkel felszerelt gyógymedence

Itt a Dunántúl legjobb fürdős árengedményéről olvashat.