• A legtöbb gyógyfürdőben különböző hőmérsékletű gyógyvizes medencék közül választhatunk.

  • De honnan tudhatjuk, hogy melyik a megfelelő számunkra?

Sok fürdőben találkozhatunk 34-36, 37-38, vagy akár 39-42 Celsius-fokos vízzel töltött medencékkel. Felmerülhet a kérdés, hogy melyiket érdemes választani, és mennyiben lehet ezeknek eltérő hatásuk?

Általánosságban a közepes hőmérsékletű vízzel töltött medencék ajánlottak, ezek 34-35 Celsius-fokosak. Ez a hőmérséklet minimálisan terheli meg a szervezetet, mivel se nem túl hideg, se nem túl meleg. Ez különösen fontos az idősebbek és a különböző betegségekkel, például szív- és érrendszeri problémákkal küzdők számára.

Sokan kedvelik a melegebb termálvízzel töltött medencéket is. Gyakran látni, hogy a legforróbb medencében üldögélnek a legtöbben, főként az idősebb generációból. Egyrészt kellemes ezekben lenni, másrészt a melegebb víz intenzívebb ingerhatást okoz, ami különösen hasznos lehet idült mozgásszervi problémák esetén, mivel hatékonyabban enyhítheti a fájdalmakat.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a magas hőmérsékletű gyógyvíz hosszabb ideig tartó használata akár be is lobbanthatja a gyulladásos betegségeket. Ízületi gyulladás esetén például ez kellemetlen lehet, hiszen éppen a kívánt hatás ellenkezőjét érhetjük el. Meszesedés és porckopás esetén nem javasolt a túl magas hőmérsékletű medencék használata. Ilyen problémák esetén fontos a mozgás is a vízben, amihez a hűvösebb vizű medencék jobban megfelelnek.

gyógymedence Berekfürdőn

Számos mozgásszervi problémára kedvezőek lehetnek a 30 Celsius-fok körüli gyógyvizes úszómedencék, ahol a víz gyógyhatása és az ízületek átmozgatása egyszerre érvényesül. Ráadásul ezek a hőmérsékletek ideálisak az úszáshoz is. Sajnos azonban ezek a medencék ritkák. (Ide kattintva azért találhat néhányat).

Ha valaki melegebb gyógyvizes medencét választ, fontos betartania a javasolt fürdési időt. 20-30 percnél hosszabb ideig ne tartózkodjon egyhuzamban a vízben, inkább iktasson be kis pihenőket. Amennyiben valaki hosszabb ideig szeretne a vízben maradni, jobban jár egy hűvösebb vizű gyógymedencével.

Néhány esetben az orvosok a medencék kombinált használatát is javasolják: először rövid időt a melegebb vízben, majd pihenés után átmenni egy langyosabb medencébe, ahol hosszabb ideig maradhatnak. Így kihasználható a melegebb víz erősebb ingerhatása, miközben kevésbé terheli meg a szervezetet.

ikermedence Berekfürdőn

Illusztrációk: Berekfürdőn az egyik gyógymedence, illetve az ikermedence

Az idei Strandok Éjszakájáról itt talál információkat.