• A kamaszokat nem kell a szüleiknek kísérgetni a fürdőkbe. Ennek kapcsán egy frissítés szerepel a cikkben!

  • Lassacskán egyre több helyen lesznek éjszakai fürdőzések.

  • A fürdők kapcsán ez a két változás várható a következő lazítási körben.

A pünkösdi hosszú hétvégén elérjük az ötmillió beoltottat, amihez újabb lazítások kapcsolódnak. Azt fontos megjegyezni, hogy ennek a lazítási körnek a pontos dátuma még nem ismert, erről a mai nap folyamán közölnek konkrét információt. (Időközben kiderült: május 23-tól érvényes!). Mindenesetre ezek a lazítások érinteni a fogják a fürdőket, illetve a fürdőzőket is.

A mostani szabály értelmében a 18 év felettiek kizárólag védettségi igazolvánnyal léphettek be a közfürdőkbe. A 18 év alattiak csak abban az esetben, ha van velük felnőtt kísérő, viszont náluk nem volt szükség védettségi kártyára. Miután az elmúlt hetekben a 16-18 évesek egy jelentős része is megkapta az oltás első adagját, ezért ebben változás lesz. A 16-18 éves korosztály megússza azt, hogy a szüleikkel látogathassák csak a fürdőket, mehetnek szólóban is, viszont védettségi igazolványra, vagy védettségi mobilalkalmazásra nekik is szükségük lesz. Az igazolvány/mobilapp mellett egy személyazonosításra alkalmas igazolványt is be kell mutatniuk.

Frissítés – május 23.: a péntek este megjelent Magyar Közlönyben mindössze ennyi szerepelt: „16–18 éves korosztály koronavírus ellen védett személy felügyelete nélkül járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.” Itt azért jó lenne tudni, hogy a közfürdők is biztosan ide tartoznak-e. Logikailag igen, de biztos, ami biztos rákérdeztünk. Nem hivatalosan már szombaton azt a választ kaptuk, hogy ez a szabály érvényes a fürdőkre is. S annak ellenére, hogy ezt nem kommunikálták külön, május 23-tól valóban érvényes is, a koronavírusos infóvonalon (+36-80-277-455) is elmondják bárkinek, ha megkérdezi.

Ettől függetlenül, a mobilos védettségi alkalmazással kapcsolatos tapasztalatok alapján, a kísérő nélkül a fürdőkbe igyekvő 16-18 éveseknek azt tanácsolnánk, hogy telefonon érdeklődjenek az adott fürdőnél előre. Azért finoman szólva sem biztos, hogy ez az információ már az ország összes fürdőjének az összes pénztárosához eljutott.

A másik, fürdőket is érintő döntés inkább egy lehetőség, de fontos lehetőség. Eddig a kijárási tilalom és ehhez kapcsolódóan a kötelező legkésőbbi zárási időpont miatt nem mindegyik fürdő addig tartott nyitva, mint tavaly. Nem érintett ez azért széles kört, de némelyik fürdőnél régebben megszokott volt, hogy éjfélig, vagy akár éjjel 1-ig tartott a normál nyitvatartási idejük is.  Az ötmillió beoltotthoz kapcsolódó lazítások miatt a jövőben – amennyiben szeretnék – ezek a termálfürdők visszatérhetnek a hosszabb nyitvatartási időre.

Ennél már több fürdőt érintenek az éjszakai fürdőzések. Korábban nagyon népszerűek voltak, de még nem nagyon indultak újra az esti fürdőzések, már csak a kijárási korlátozás miatt sem. Akad azért kivétel, mert a Leányfalui Termálfürdőben ma és holnap is lesz éjszakai fürdőzés este 7-től 11-ig. Viszont azért a járvány előtt sok helyen éjfélig, vagy akár éjjel 2-ig, 3-ig tartottak ezek a programok.

Mostantól mindenesetre megnyílik ezeknek is a lehetősége. Azért azt nem várnánk, hogy egyből olyan sok éjszakai fürdőzés lesz, mint a járvány előtt. Viszont szépen lassan felbukkanhatnak újra ezek az esti – akár zenés – programok is a kínálatban.