• A vagyonos üzletemberek előszeretettel vásárolnak termálfürdőhöz közeli szállodákat.
  • A leggazdagabbak között akad olyan, akinek fürdőhöz közeli repülőtere is van.

A Napi.hu idén is elkészítette A 100 leggazdagabb című kiadványát, amiben a legvagyonosabb hazai vállalkozókat gyűjtötték össze. Ebben több olyan üzletembert is találni, akiknek valamelyik termálfürdős településhez is van kötődésük. Ez egyébként minden esetben szállodát, vagy szállodákat takar – illetve egy esetben repülőteret – olyan üzletembert nem találtunk a Top 100-ban, akinek termálfürdője lenne. Ennek a magyarázata egyébként az, hogy a hazai fürdők döntő többsége önkormányzati tulajdonban van.

Széles Gábor – becsült vagyona: 92 milliárd forint. A milliárdos üzletember az elmúlt néhány évben több érdekeltséget is szerzett Zala megyében. Ezek közé tartozik – a termálvizes fürdőrészleggel is rendelkező – zalacsányi Batthyány Kastélyszálló. Ráadásul Széles vásárolta meg a Hévíz közelében található Hévíz-Balaton Airport vagyonelemeit is. A reptérnek kulcsszerepe van nem csak a Tófürdőjéről ismert üdülőhely, hanem az egész térség turizmusában.

Simicska Lajos – becsült vagyona: 73 milliárd forint. Simicskának a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. révén van termálfürdő-közeli érdekeltsége. A Zrt.-hez tartozik ugyanis a sárvári Vadkert Major, ami szállodát, éttermet és kempinget is magában foglal, ráadásul a fürdő közelében található.

Leisztinger Tamás – becsült vagyona: 72 milliárd forint. Az üzletember vagyonának jelentős részét adja a Hunguest Hotels szállodalánc, amely 15 hazai és 2 külföldi egységet üzemeltet. A Hunguest szállodák több olyan településen is megtalálhatók, ahol termálfürdő is van, így Bükfürdőn, Debrecenben, Egerben, Gyulán, Hajdúszoboszlón, Hévízen, Szegeden, Tapolcán és Zalakaroson.

Dunai György – becsült vagyona: 28,3 milliárd forint. Az üzletember családi cége működteti a Thermal Hotel Visegrádot.

Ináncsy Miklós – becsült vagyona: 14,5 milliárd forint. Az Ináncsy családnak több szállodája is van Hajdúszoboszlón, övék az Aurum, az Aurum Family, a Park Hotel Ambrózia, az In Hotel, valamint 2 vendégház.

 Hotel AurumAz idei A 100 leggazdagabb összeállításban nem szerepeltek, de a tavalyiban volt két további üzletember, akik érdekeltek a termálhoteles bizniszben. Bálintfy Gábor vagyonát akkor 10,9 milliárd forintra, Wicha Józsefét pedig 10,2 millirád forintra becsülte a Napi.hu. Az üzletemberek érdekeltségébe tartozik a hévízi Hotel Carbona, valamint a sárvári Spirit Hotel, amelyek az elmúlt években számos szakmai díjat kaptak, továbbá a vendégértékelések alapján összeállított rangsorokban is előkelő helyen szerepeltek.