• Áprilisban mintát vettek a Hévízi-tóból a Környezetegészségügyi Intézet szakemberei.
  • Megvizsgálták a nyíregyházi Sóstó minőségét is.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) rendszeresen vizsgálja a szabadvízi fürdőhelyek vízminőségét. Ebbe nem csak a nagyobb tavak, folyók mellett kialakított strandok tartoznak bele, hanem a Hévízi-tó is. Az intézet adatbázisa szerint a Hévízi Tófürdőből legutóbb idén április 21-én vettek mintát, amelynek a minőségét kiválónak találták.

Hévízi-tó

Ez nem véletlen, hiszen a termálvizű tavat tápláló források vízhozama másodpercenként több mint 400 liter. Ez arra elegendő, hogy a gyógytó vízmennyisége hetente kétszer teljes mértékben kicserélődjön.

Óriási víztömegről van szó, hiszen a tó 4,4 hektár vízfelületű és egy 38 méter mélyen lévő forrás adja a vizének legnagyobb részét. A víz tisztaságát szolgálja a tavat körülvevő közel 50 hektáros erdős terület is.

Apró érdekesség, hogy a tó elfolyó vize két csatornán keresztül a Zala-folyóba, onnan a Kis-Balatonba, így közvetve a Balatonba kerül.

Az OKI szakemberi egyébként május 18-án Nyíregyháza-Sóstón is mintát vettek az ottani tóból. A mintákat kielemezve szintén kiváló minősítést adtak a víznek, így az ottani strandfürdőnek is. A nyíregyházi sós vizű szikes tó 9,5 hektár területű, az átlagos vízmélysége 1,5 méter a gyógyhatását pedig már Mátyás király korában is ismerték. 2013 óta a tó környéke gyógyhelynek számít.