• Amennyiben meg tudnak egyezni a jelenlegi tulajdonossal, akkor Dunaújváros megvásárolná az évek óta zárva tartó élményfürdőt.
  • Előtte azért azt is kiszámolnák, hogy lehet-e rentábilisan üzemeltetni a fürdőt.

A dunaújvárosi Aquantis Élményfürdő immár harmadik éve zárva tart. A fürdő építése több mint 3 milliárd forintba került, az építkezést a CIB Bank finanszírozta, a város azonban nem tudta kigazdálkodni a havi 22 millió forintos törlesztőrészletet. A projekt kudarcához hozzájárult az is, hogy „kissé” optimistán tervezték az élményfürdő forgalmát.

Éves szinten ugyanis 300 ezres vendégszámmal kalkuláltak. Csak összehasonlításképpen: a Gyulán 2013 végén átadott AquaPalota élményfürdő 2,4 milliárd forintból épült, 2014-re 100 ezer vendéggel számoltak, majd hatalmas sikerként könyvelték el, hogy végül 173 ezer új vendéget hozott az élményfürdő. Gyula ráadásul egy nagy múltú üdülőhely, így nehéz elképzelni, hogy egy iparvárosban hogyan számíthattak 300 ezer vendégre.

Dunaújvárosi élményfürdőA fürdőn évek óta próbál túladni a Recovery Zrt., de nem sok sikerrel. Az ingatlan jelenleg is megtalálható az adatbázisukban: a 7600 négyzetméteres, 1000 négyzetméter vízfelületű, gyógyászati részleggel is rendelkező élményfürdőt 950 millió forintos irányáron hirdetik.

Dunaújvárosi élményfürdőMiután piaci alapon eddig senki nem látott fantáziát a fürdő megvásárlásában és üzemeltetésében, ezért az önkormányzat most a saját kezébe venné a dolgok irányítását. A duol.hu cikke szerint tárgyalásokat kezdeményeznek a Recovery Zrt.-vel. Első körben újra felbecsültetik az ingatlan értékét, majd számításokat végeznek arról, hogy van-e esély a létesítmény rentábilis üzemeltetésére. Megvizsgálják azt is, hogy mekkora költséggel járna az élményfürdő újbóli üzembe helyezése. Magyarán még nem 100 százalék, hogy meg is veszik a fürdőt, egyelőre azt vizsgálják, hogy egyáltalán van-e ennek racionalitása.

Kastélyszálló is eladó

A CIB Bank bebukott projektjeit értékesítő Recovery Zrt. kínálatában több szálloda is található. Ezek között van például a hőgyészi Gróf Apponyi Kastélyszálló. A fürdőrészleggel is rendelkező hotelt 1,3 milliárd forintos irányáron hirdetik.

A cég ugyanakkor a közelmúltban egy sikeres értékesítést is elkönyvelhetett, május elején ugyanis eladták a hévízi Lotus Therme Hotelt. A régebben Rogner Hotel nevet viselő szálloda öt évvel ezelőtt került a bankhoz, majd hosszú pereskedés kezdődött a korábbi tulajdonos és a CIB között. Ennek a lezárulta után vette meg az szállodát az AEG Ingatlanhasznosító Zrt., amely – egy ciprusi cég közbeiktatásával – orosz magánszemélyek tulajdonában van.