• Az érdi önkormányzat hasznosíthatja a hideg vizes és a meleg vizes kutakat is, ami előrelépést jelent a korábbi helyzethez képest.

  • A hideg vizű artézi kút felújítása már el is kezdődött.

  • A fürdő újbóli megnyitása még nincs napirenden.

  • Korábbi hírek szerint Érd hajlandó lenne megvásárolni a fürdőnek is helyet adó termál hotelt.

Érden 1990-től kezdődően 25 éven működött egy termál hotel. A Liget Hotelhez saját gyógy- és strandfürdő tartozott, amit külső vendégek is látogathattak és kedvelt is volt az érdiek és a környékbeliek körében. Különösen, hogy az OEP által támogatott fürdőkezelések is elérhetőek voltak a létesítményben.

Tavaly márciusban azonban műszaki okokra hivatkozva bezárta kapuit a Liget Hotel. Már akkor sejthető volt, hogy többről van szó, mint műszaki problémáról, ugyanis az alkalmazottaknak felmondtak és a bútorokat is elszállították. Ráadásul elzárták a hotel melletti közkutat, ahonnan sokan hordják a vizet, az önkormányzatnak kellett intézkedni a kút újbóli megnyitásáról. Érden ugyanis két kút található. Az egyik 43 Celsius-fokos termálvizet ad, ezt hívják Minaret-kútnak. A másik a hideg – 22 Celsius-fokos – Attila-kút, utóbbi vize érhető el a közkútból.

A helyzetet megoldhatná, ha el tudnák adni a termál hotelt, ám eddig nem akadt rá vevő. Az ÉrdMost.hu tavaly novemberben arról írt, hogy az érdi önkormányzat reális áron vevő lenne a szállodára, de a 450 millió forintos irányárat sokallják. Viszont sajnos az épület azóta sem lett olcsóbb. Megtaláltuk ugyanis a termál hotelt egy ingatlanos oldalon és továbbra is 450 milliós áron hirdetik a 2378 négyzetméteres, 30 szobás, konferenciateremmel rendelkező, fürdőrészleges szállodát.

Érdi fürdőAzonban szerencsére némi előrelépés is látszódik az ügyben. Június közepén ugyanis bejelentették, hogy Érd megkapta a hideg vizes és a termálvizes kutak hasznosítási jogát. Utóbbi viszonylag jó állapotban van, de a hideg vizes kút felújítását már nem lehetett halogatni. Ezért hamarosan el is kezdik a kút újrafúrását, ami majd néhány napos kiesést jelenthez a közkútnál, viszont várhatóan már szeptemberben használható lesz az új vízvételi hely.

A termálvíz hasznosítása már nehezebb kérdés. Az önkormányzat elvileg akár egy másik helyszínre is elvezettethetné a vizet, viszont nyilván a legideálisabb verzió a korábbihoz hasonló hasznosítás lenne. A városvezetés ennek kapcsán azt reméli, hogy állami támogatásból talán megoldhatják a termálfürdő kérdését is.

Érdi termálfürdőEzt nyújtotta a fürdő

A hotel fürdőrészlegében 31-34 Celsius-fokos kénes, jódos-brómos termálvíz állt a vendégek rendelkezésére, ami 800 méterről tört a felszínre. A víz reumatikus, valamint neurológiai problémák, köszvény, izomfájdalmak gyógyítására, valamint csonttörések utókezelésére alkalmas. A fürdőben beltéri és szabadtéri medencék is működtek. Előbbiek egész évben, utóbbiak a strandszezonban várták a vendégeket.

Nem tartozott a legolcsóbbak közé az érdi fürdő, hiszen egy egész napos felnőtt jegy az utolsó időszakban 2900 forintba, egy 4 órás jegy 1900 forintba, az egész napos nyugdíjas jegy pedig 2000 forintba került. Gyógykezelések is elérhetők voltak Érden: iszappakolás, víz alatti vízsugármasszázs, vízi gyógytorna, valamint gyógymasszázs állt a vendégek rendelkezésére.