• Két új fejlemény is pozitívan befolyásolja a Hévíz közelében lévő repülőtér jövőjét.

  • Levonták a tanulságokat a Hévízt egy hónapja elöntő özönvíz kapcsán.

A Hévízi Televízió „Döntés után” című műsorának Papp Gábor, Hévíz polgármestere volt a vendége. Ebben több témát is érintettek, ezek közé tartozik a várost elárasztó özönvízszerű eső utóélete, valamint a Hévíz-Balaton Airporttal kapcsolatos új fejlemények.

Még június elején hatalmas eső érintette Zala megye északi részét, s így Hévízt is. Egyetlen óra alatt közel 60 milliméternyi eső zúdult a településre. Főleg az üdülőhely mélyebben fekvő részein okozott komoly károkat a hatalmas csapadék, ami számos üzletet, éttermet is elöntött, de a Nagyparkoló egyes részein is térdig ért a víz, az utcákat pedig hordalék lepte el. A szökőkút elektronikus rendszere tönkrement, a sportcsarnok parkettája aláázott. A helyiek nem emlékeztek olyan esetre, hogy egy vihar ekkora károkat okozzon Hévízen.

Érdemes erről megnézni a helyi televízió korábbi tudósítását is:


A Döntés után című műsorban Papp Gábor polgármester is kitért a felhőszakadás következményeire. Annyi „haszna” legalább volt az özönvíznek, hogy felszínre kerültek a csapadékvíz elvezetésével kapcsolatos problémák, amelyek többrétegűek.

A vizsgálatok során kiderült, hogy jó néhány ingatlannál nagyobbak a leburkolt részek, mint amit a törvény megenged és egyesek kivezetik az esővizet az utcára, ami tilos. Az esővizet ugyanis vagy el kell szikkasztani a saját udvaron belül, vagy amennyiben van esővíz-elvezető rendszer, akkor abba kell vezetni. Viszont sok esetben azt tapasztalták, hogy egyes ingatlanokról a szennyvízcsatornába vezetik az esővizet, ami megint csak nem szabályos. Utóbbi okozta azt, hogy városszerte több mint 20 aknafedelet is felnyomott a víz. Mindezeken felül ráadásul kivitelezési szabálytalanságokat is találtak a 15-20 éve épült csatornarendszerekben.

A tanulság az, hogy a fenti szabályok betartatására is oda kell figyelniük, valamint minél több helyen ki kell építeni a csapadékvíz elvezetését. Ez legalább egy évig tartó projekt lesz, csak a most szükséges munkálatokra 25-30 millió forintot kell költeniük.

Hévíz Törökország repülőJó hírek érkeztek a Hévíz-Balaton Airport kapcsán. Az egyik ilyen a közeli Zalaegerszegre tervezett, 40 milliárd forintos beruházásból megvalósuló autóipari tesztpálya. A helyszín kiválasztásakor fontos szempont volt az, hogy a közelben egy repülőtér található. Ráadásul a tesztpálya által jelentett vendégforgalom segíthet a repülőtérnek abban, hogy kevésbé függjenek az idegenforgalmi szezontól.

A másik pozitívum, hogy Papp Gábor elmondása szerint hamarosan kormányzati döntés születik a hazai repülőterek fejlesztéséről. Ez pedig nemcsak a Liszt Ferenc repteret, hanem a „második vonalas” debreceni és hévízi nemzetközi repülőtereket is érinti. Ennek révén várhatóan jelentős összegből fejleszthetik a Hévíz-Balaton Airportot.

A teljes műsort ide kattintva nézheti meg. Itt pedig egy két héttel ezelőtti tudósítás tekinthető meg, amelyben az első idei törökországi charterjárat indulásáról számoltak be: