• Az AquaPalota mellé egy fedett uszodai központ építését tervezik Gyulán.

  • Emellett a Várfürdőben is elérhetővé tennék a Pető-módszert.

A gyulai önkormányzat tegnapi ülésén egy tervpályázat kiírásáról döntöttek. A Várfürdő területén ugyanis egy vízisportközpontot és fedett uszodát szeretnének létrehozni. Ez teljesen kiváltaná a jelenlegi 50 és 25 méteres úszómedencéket. Az új létesítmény megépítése 3,5 milliárd forintos beruházást igényelne. Helyet kapna benne egy 10 pályás, 50 méteres versenyuszoda, egy vízilabdaedzésekre és sportversenyekre alkalmas medence, valamint egy sekélyebb vizű tanmedence.

A Beol.hu is beszámolt a döntésről, a cikkükből kiderül, hogy az új uszodai központ építését az indokolja, hogy a jelenlegi téli sátras lefedés és a kiszolgáló terek már nem felelnek meg a kor igényeinek. Ráadásul az uszoda a termálfürdő fedett részeitől távol helyezkedik el, emiatt viszont a téli vendégek nem szívesen használják, pedig lenne rá igény. Üzemeltetési szempontból is hatékonyabb lenne, ha a fedett létesítmények egy tömbben helyezkednének el.

úszómedenceA Beol.hu egy másik fontos gyulai döntésről is hír adott. Az önkormányzat ugyanis megállapodást kötött a fővárosi Pető András Főiskolával, a Pető-módszer, mint gyógyszolgáltatás, Gyulán történő meghonosításáról. A tervek szerint egy úgynevezett Pető Prémium Pontot hoznának létre a Gyulai Várfürdőben, azaz a rehabilitációs szolgáltatások a fürdőben is elérhetőek lennének, ami a hazaiak mellett számos külföldi vendéget is a városba vonzhatna. Emellett pedig létrehoznák a Dél-Alföldi Regionális Pető Központ is.

A ma Pető-módszerként ismert eljárást az 1940-es években dolgozta ki Pető András orvos-gyógypedagógus. A módszer segítségével a – központi idegrendszer sérülése miatt – mozgásukban korlátozott személyek életminőségének a javítására van lehetőség, minden életkorban.