• Vizsgálják annak a lehetőségét, hogy miként lehetne egész évben működtetni a Zalaszentgróton található termálfürdőt.

  • Jelenleg ugyanis a fürdő csak a strandszezonban üzemel.

A közfürdők koronavírus-járvány miatti kötelező zárvatartása nem érinti a zalaszentgróti Szent Gróth Termálfürdőt, hiszen ebben az időszakban amúgy sem lennének nyitva. A létesítmény ugyanis szezonálisan, jellemzően május elejétől szeptember végéig üzemel. Ugyanakkor eredetileg a fürdőt egész éves működésre tervezték, hiszen attól kezdve, hogy 2005-ben átadták a négymedencés fedett részleget, lehetőség nyílna a téli nyitvatartásra is.

Ezért is volt érdekes az a rövid interjú, amit a helyi televízió készített Tóth Istvánnal, a fürdőt üzemeltető Szentgrótért Kft. ügyvezető igazgatójával. Ebben ugyanis szóba került a termálfürdő egész éves üzemeltetésének a lehetősége és kiderült, hogy ez a kérdés nagyon is napirenden van.

Tóth István elmondta, hogy a fürdőépület téli fűtése jelentős költséggel járna. Ennek érzékeltetésére megemlítette, hogy nyáron havi 2,5 millió forint a villanyszámlájuk, márpedig ez a több energiát igénylő téli hónapokban ennél is magasabb összeg lenne. Viszont a szezonon kívüli vendégszám ezt az extra költséget nem fedezné, ezért árat kellene emelni, amit pedig nem szeretnének.

Ugyanakkor környezetbarát energia használatával lehetne faragni az üzemeltetési költségből. Ennek kapcsán Tóth István elmondta, hogy a fürdő tetőszerkezete alkalmas lenne egy napelemtelep kiépítésére, amivel jelentősen csökkenthetnék az energiaigényüket és így már lenne realitása az egész éves nyitvatartásnak is. Mindezen felül még további egy-két dolog megteremtésére is szükség lenne ehhez, de a Szentgrótért Kft. ügyvezetője szerint ezek már nem járnának jelentős költséggel.

Zalaszentgrót fedett fürdő

A teljes beszélgetést itt tudják megnézni: