• Gyakorlatilag geotermikus energiával fűtik a Túrkeve Termálfürdőt, valamint a hozzá kapcsolódó szálláshelyeket.

  • Ettől függetlenül érinti az energiaválság a fürdőt, de ez majd csak a jövő nyárra vonatkozóan fog felvetni egy kérdést.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkeve termálfürdője kapcsán szerencsére egy igazán kedvező hírről tudunk beszámolni. A város képviselő-testületének még a múlt héten tartott ülésén egy képviselői kérdés kapcsán került szóba a fürdő helyzete.

Sallai R. Benedek polgármester ekkor egész hosszan beszélt a Túrkeve Termálfürdőről. Elmondta, hogy joggal merül fel a kérdés a képviselő és a lakosság részéről is: a jelenlegi energiahelyzetben mi lesz a fürdő sorsa?

A polgármester kifejtette, hogy Túrkeve szerencsés helyzetben van, hiszen közel 80 Celsius-fokos termálvíz tör fel a föld alól. Ráadásul ezt a hőenergiát hasznosítják is. Olyannyira meleg a feltörő termálvíz, hogy a tél folyamán is szinte nem győzik hűteni. Ennek köszönhetően viszont sem magának a fürdőépületnek, sem a strand területén működő szálláshelyeiknek nincs fűtési költsége.

A geotermikus energiának köszönhetően tehát a gázárak emelkedése nem érinti a fürdőt. Ugyanakkor Sallai R. Benedek elmondta, hogy az elektromos árammal már nem ez a helyzet. Még annak ellenére sem, hogy hasznosítják a termálvízzel együtt feltörő metángázt, illetve a jövő év végéig fixáras szerződésük van az áramra.

A polgármester kalkulációja szerint még ezzel együtt is jövőre 20 millió forint extra energiaköltségük lesz, amennyiben a nyári üzemeltetés során nem fognak valamin spórolni. A fürdő nyári üzemeltetése kapcsán a két legnagyobb költségelemet az úszómedence és az élménymedence jelenti. Az uszoda esetében eddig a havi üzemeltetési költség 2 millió forintot tett ki, ami most 4 millió forintra nő. Az élménymedence esetében pedig az energiaigényes szivattyúrendszer miatt még magasabb havi kiadással kell számolni.

Sallai R. Benedek szerint amennyiben jövő év tavaszáig nem rendeződnek az elektromos áram költségei, akkor a fürdő nyári üzemeltetése terén valamilyen döntést kell hozniuk. Ez lehet az, hogy 2023 nyarára nem töltik fel az úszómedencét, vagy az élménymedencét, esetleg mindkettőt. Nem szeretnék, ha ezt meg kellene lépniük, de elképzelhető, hogy rákényszerülnek.

Túrkeve gyógyvizes medence

 

A lényeg viszont az, hogy a fentiek miatt a Túrkevei Termálfürdő bezárása fel sem merült, mindössze két medence esetében van egy dilemma, de az is csak a jövő év nyarát illetően.

A miskolctapolcai friss fejleményekről itt olvashat!