• A miskolctapolcai turizmusban érdekelt vállalkozók szerint a lehető leggyorsabban újra kellene nyitni a Barlangfürdőt.

  • Anyagilag és szakmailag is segítenék a legalább részleges újranyitást.

Múlt hét óta nem üzemel a Miskolctapolca Barlangfürdő, valamint a miskolci Selyemréti Strandfürdő, a miskolctapolcai Ellipsum Élményfürdőt pedig október 3-án zárták be. A miskolctapolcai vendéglátásban érdekeltek részéről emiatt óriási a felháborodás, hiszen gyakorlatilag ellehetetlenültek a vállalkozásaik. Ezért a város önkormányzata a megyei iparkamara közreműködésével hétfőn fórumot hívott össze.

A Minap.hu beszámolója szerint itt Szopkó Tibor alpolgármester ismertette a bezáráshoz vezető okokat. A város energetikai kiadásai oly mértékben megugrottak, hogy ezt másképpen nem lehetett kezelni. A miskolci fürdők bezárása fájdalmas, de szükséges lépés volt.

A szolgáltatók nevében többen is felszólaltak, köztük Szendrei Mihály, az Aranykorona Történelmi Étterem-Hotel és Látványpince tulajdonosa, Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke, aki más érintett vállalkozókat is képviselve elmondta, hogy a vállalkozásaik nagymértékben függnek a turizmustól, a turizmus pedig a Barlangfürdőtől, különösen Miskolctapolcán, de az egész városban is. Ezért a Barlangfürdő nyitva tartása számukra életbevágóan fontos, sok szolgáltató üzleti modellje erre épül.

„Ha a Barlangfürdő nem működik, az sok helyi vállalkozásnak katasztrófa. Üzleti és marketing szempontból is többet visz, mint amennyit az elérhető megtakarítás hozna. Kalkulációnk szerint az utolsó három hónapban a veszteségünk akár 470 millió forint is lehet. Álláspontunk szerint nincs olyan veszteség, amely indokolná ezt a teljes bezárást. A javaslatunk az, hogy nyissuk ki a Barlangfürdőt, legalább részlegesen, egyes energiaigényes szolgáltatások nélkül, vagy korlátozott nyitva tartással” – mondta Szendrei Mihály.

A fentiekhez több vendéglátós is csatlakozott. Az elmondottakból az derült ki, hogy legalább a legfőbb turisztikai vonzerőt jelentő Barlangfürdő újranyitását szükségesnek tartanák. A Miskolctapolca helyett most más úti célt kereső turisták visszacsábítása ugyanis drágább lesz, mint amennyit megspórol a város.

A vállalkozások ezért jelezték, akár anyagi szerepvállalásra is készek a fürdő újranyitásáért, és számos javaslattal is szolgálnak az olcsóbb, hatékonyabb működtetés érdekében. Erre az alpolgármester is nyitott volt és a konkrét, ezzel kapcsolatos tárgyalások már kedden megkezdődtek.

A cél az, hogy napokon belül döntés szülessen, mert minden késlekedés visszafordíthatatlan károkat okoz. A résztvevők szerint erre nincsenek hetek vagy hónapok, mielőbb dönteni kell.