• Az akkumulátorok gyártásához használt egyik oldószert találtak néhány gödi fúrt kút vizében.

  • Bevizsgáltatták a fürdőben használt termálvizet és megnyugtató eredmény született.

A Gödi Településellátó Szervezet honlapján tették közzé, hogy bevizsgáltatták a városban feltörő, a strandfürdőben használt termálvizet. Arra voltak kíváncsiak, hogy a Samsung SDI ipari tevékenysége gyakorolt-e valamilyen hatást a Gödi Termálfürdő medencéinek vízminőségére. Mint írják, az akkreditált mintavételeket a Biokör Technológiai és Környezetvédelmi Kft. végezte el a vizsgálólaboratóriumában.

A Gödi Termálfürdő esetében a kút talpmélysége 695 méter, így az előzetes vélemény szerint eleve kizárható volt, hogy az akkumulátorgyártás során keletkező bármilyen szennyező anyag ilyen mélységben a kútvízbe kerülhessen.

A vizsgálatok megerősítették az előzetes feltételezést. Az N-metil-2-pirrolidon jelenléte nem mutatható ki a kútvízben és a fémek, félfémek, valamint lítium vizsgálata is megnyugtató eredménnyel zárult, az előző években elvégzett vizsgálatokhoz képest a lítium szintje (a lítium a termálvizek természetes összetevője) gyakorlatilag változatlan maradt.

Göd termálfürdő

Gödön kalcium-magnézium-nátrium-hidrogénkarbonátos, fluoridos termálvíz található, amelynek jelentős a metakovasav (46 mg/liter) és a szabad szénsav tartalma is. Nem szimpla termálvízről van szó, hiszen 2002-ben gyógyvíz minősítést szereztek, amit a 2013-as vizsgálatok alapján megerősítettek. Bár a Gödi Termálfürdő kizárólag szabadtéri medencékkel rendelkezik, a létesítmény egész évben nyitva tart.