Az elmúlt évben stagnált a fürdők látogatószáma, de jelentősen nőtt az árbevételük. A Fürdőszövetség elnöke szerint az újabb létesítmények építése helyett inkább a meglévőket kellene fejleszteni.

Felmérést készített a Magyar Fürdőszövetség a hazai fürdők tavalyi forgalmáról. Ebből kiderült, hogy az adatot szolgáltató 51 fürdő együttes árbevétele elérte a 38,5 milliárd forintot. Ez a korábbi évhez képest 6,5 százalékos növekedést jelent. Az 51 fürdőben 2013 folyamán összesen 15 millió vendéget regisztráltak, ami viszont stagnálást jelent 2012-höz képest. A Fürdőszövetség szerint ez annak a jele, hogy megnőtt a kereslet a komplex szolgáltatásokat nyújtó, drágább belépők iránt.

Palatinus Strand

Fürdőzők a Palatinus Strandon: drágább jegyeket vettek?

„Összességében a szektor egyre hatékonyabb. Budapest életre kelt, Hajdúszoboszló, Sárvár, Zalakaros és Hévíz jól teljesít, Makó és Hódmezővásárhely viszont még gyengébb eredményt ért el” – nyilatkozta az adatok kapcsán Vancsura Miklós, a Fürdőszövetség elnöke. A szakember a Világgazdaságnak arról is beszélt, hogy a következő években az újabb fürdők nyitása helyett a meglévők fejlesztésére kellene nagyobb figyelmet fordítani.

Utóbbi egybevág azzal, a 2024-ig szóló turizmusfejlesztési koncepcióval, amiről még tavaly novemberben írtunk. A tervezet szerint a hazai idegenforgalom egyik legfontosabb pillére lehet a gyógyvízre épülő egészségturizmus. Viszont elsősorban azok a települések és fürdőik lehetnek a további fejlesztések helyszínei, ahol már jelenleg is nemzetközi jelentőségű fürdőhely található. Szintén a koncepció része, hogy a “szórakoztató víz” helyett inkább a “gyógyító víz” és “regeneráló víz” projekteket kell központilag támogatni. Ez magyarán azt jelenti, hogy a wellness- és élményfürdők helyett inkább a gyógyfürdőknek szánnának állami/uniós forrásokat.