A turizmusfejlesztési koncepció szerint a jövőben egyedi arculatot és kínálatot kell kialakítaniuk a különböző gyógyfürdőknek. Felsorolják a fejlesztendő fürdőhelyeket is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a napokban publikálta a hazai turizmusfejlesztés 2024-ig szóló koncepcióját, aminek most kezdték meg a társadalmi egyeztetését. Ebben több helyen is kitérnek a gyógyhelyekkel, gyógyfürdőkkel kapcsolatos tervekre, amiből kiderül, hogy a hazai idegenforgalom egyik legfontosabb pillére lehet a gyógyvízre épülő egészségturizmus. Összegyűjtöttük ebből a legfontosabb megállapításokat és célokat.

Hévízi-tó– A magyarországi turizmus egyik erőssége a gyógy- és termálvíz készlet, valamint az erre épülő, – nemzetközi piacon is „eladható” – orvosi szolgáltatásokhoz kapcsolódó egészségturizmus.

– Szükségesek a gyógyvizekkel kapcsolatos további orvosi kutatások és azok eredményeinek széles körű – nemzetközi szintű – megismertetése.

– Jelenleg 16 országos jelentőségű gyógyhelyet tartanak nyilván, amelyek minősítése 20 évre szól. A minősítési rendszert azonban felül kell vizsgálni, ugyanis sok helyen a minősítés megadása óta jelentősen változtak a környezetei feltételek és a turisztikai szolgáltatások kínálata.

– Minden gyógyhely esetén meg kell határozni a gyógyászati profilt és a hozzá illeszkedő, az ott tartózkodás alatt igénybe vehető szolgáltatásokat.

– A gyógyhelyek közül 14-ben a fő turisztikai attrakciót a gyógyfürdő jelenti. Ezek az elmúlt években szinte kivétel nélkül jelentős fürdőkorszerűsítési és bővítési programban vettek részt.

– A jelenlegi 16 minősített gyógyhely közül elsősorban azok a települések lehetnek a további fejlesztések helyszínei, ahol nemzetközi jelentőségű fürdő található: Bükfürdő, Debrecen, Eger, Gyula, Hajdúszoboszló, Harkány, Hévíz, Mezőkövesd, Nyíregyháza-Sóstó, Sárvár, Zalakaros.

– Történtek az elmúlt években elhibázott fejlesztési projektek, amelyek sablonosan voltak megtervezve és újdonságot csak kismértékben tartalmaztak, s egyes helyeken túlzott (fürdő) kapacitások jöttek létre.

– A „szórakoztató víz” helyett inkább a „gyógyító víz” és „regeneráló víz” projekteket kell központilag támogatni. Ez magyarán azt jelenti, hogy a wellness- és élményfürdők helyett elsősorban a gyógyfürdőknek szánnának állami/uniós forrásokat.

– A magyarországi gyógyfürdőkben magas színvonalú egészségügyi szolgáltatásokat kell biztosítani úgy, hogy mindegyik fürdőhely a többitől megkülönböztethető, egyedi kínálatot nyújtson.