1966 óta már működik egy termálfürdő Mosonmagyaróváron, de az önkormányzat uniós pénzből építene egy másikat is a Mosoni-Duna partjára.

A mosonmagyaróvári képviselő-testület a legutóbbi ülésén elfogadta a 2014-2020 közötti fejlesztési programját. Ennek azért van jelentősége, mert az előttünk álló uniós fejlesztési körben majd ezekre nyújthatnak be pályázatokat. A fejlesztési terveken belül jelentős részt kaptak a turizmussal kapcsolatos elképzelések, s ezen belül bukkant a Termál Online egy furcsaságra. Az önkormányzat ugyanis a gyógyturizmus felfuttatását egy termálfürdő építésének révén képzeli el. Ez azért érdekes, mert Mosonmagyaróváron már működik egy termálfürdő. A jelenlegi, Kolbai Károly utcában található fürdő 1966-ban, egy 2000 méteres próbafúrás eredményeként jöhetett létre, a feltörő vizet már 1967-ben gyógyvízzé nyilvánították. A fürdő jelenleg magánkézben van.

Az újabb termálfürdő építésének az ötlete nem lehet teljesen légből kapott, ugyanis az önkormányzati előterjesztésben meglehetősen konkrét dolgokat írnak róla. Ezek szerint a leendő, önkormányzati tulajdonú gyógy- és termálfürdő egy uszodát is magában foglalna, a helyi lakosok pedig kedvezményesen vehetnék igénybe a szolgáltatásait. A fürdő tervezett helyszíne a Strand utca, ami a Mosoni-Duna mellett fut párhuzamosan. Ez a terület nagyjából 2-3 kilométerre található a jelenlegi termálfürdőtől.

További furcsaság, hogy a fejlesztési tervben ettől függetlenül, külön pontként szerepel egy élményfürdő is, bár az valószínű, hogy ezt az új termálfürdő részeként képzelték el és nem egy harmadik fürdőkomplexumként.

A Strand utca Mosonmagyaróváron: itt lesz valahol a fürdő?

A Strand utca Mosonmagyaróváron: itt lesz valahol a fürdő?

A fentiek annak fényében érdekesek, hogy éppen tegnap írtunk a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusfejlesztési koncepciójáról. Ebben ugyan a gyógyfürdők és az egészségturizmus fejlesztése kiemelt területnek számít, viszont a túlzott fürdőkapacitások kialakítását éppen kerülendő példaként hozták fel. Az élményfürdős fejlesztések helyett pedig inkább a gyógyászati beruházásokat szorgalmazzák, ahogy írják: a „szórakoztató víz” helyett inkább a „gyógyító víz” projekteket kell uniós pénzből támogatni.

(A termálfürdős fejlesztési terveikkel kapcsolatban megkerestük a mosonmagyaróvári önkormányzatot, és amint válaszolnak a kérdéseinkre, azt egy újabb cikkben közöljük).