• Egy orvosi kutatás során arra jutottak, hogy a gyógyvizes fürdőzés, illetve a gyógyfürdős kezelések pozitív hatással vannak az alvás minőségére.

  • Próbáltak arra is magyarázatot találni, hogy ennek mi lehet az oka.

Egy 2022-ben közzétett nemzetközi orvosi kutatásban azt vizsgálták, hogy van-e bármilyen mérhető hatása a balneoterápiának az alvás minőségére. Ez különösen fontos kérdés, hiszen a jó minőségű alvásnak kiemelkedő szerepe van a számos betegség kezelésében és az egészség megőrzésében is.

A kutatás során nem új, önálló vizsgálatot végeztek, hanem a korábbi gyógyvizes kezelésekről szóló felméréseket elemezték. Ezen belül is azokat, amelyek az alvásra is kitértek. Összesen 21 vizsgálatot vontak be az elemzésbe. Fontos feltétel volt, hogy az adott kutatás legalább egy hetes gyógyfürdős kezelést vizsgáljon. Azonban a kiválasztott vizsgálatok között jelentős eltérések mutatkoztak. Néhányuk kénes termálvízben történő kezeléseket vizsgált, míg mások a Holt-tengerben végzett terápiákkal foglalkoztak. Egyes vizsgálatok csak medencefürdőzés hatását vizsgálták, más kutatások során pedig párhuzamosan egyéb kezeléseket is alkalmaztak, például iszappakolást, vízi tornát vagy masszázst.

A felmérések túlnyomó többségében valamilyen meglévő egészségi problémát vizsgáltak a gyógyfürdős kezelések kapcsán. Általában olyan betegségekről volt szó, mint például a mozgásszervi fájdalmak, kóros elhízás, Bechterew-kór vagy porckopás. Azonban volt olyan kutatás is, amiben nem testi, hanem lelki problémákkal, például munkahelyi kiégéssel küszködő személyek vettek részt.

Tehát a felmérések fő célja nem az alvás minőségének vizsgálata volt. Mégis, az 21 kutatásból 16-ban az alvásminőség javulásáról számoltak be. Továbbá, 12 kutatásban ez a változás kimondottan jelentősnek bizonyult. Öt kutatásban az alvás minőségében nem történt változás, sem javulás, sem romlás.

A felmérés készítői arra is próbáltak választ találni, hogy miért hatott pozitívan a gyógyfürdőzés és a gyógyvizes kezelések az alvás minőségére. A megvizsgált kutatások igazából erre nem adtak egyértelmű magyarázatot. Valószínűleg több különböző tényező együttesen járul hozzá a kedvező hatáshoz.

Ide sorolható a termálvíz hőhatása, ami miatt a testhőmérséklet növekszik, de a vérnyomás és a testmaghőmérséklet csökken, ezáltal olyan fiziológiai változások indulnak be a szervezetben, amelyek pozitív hatással vannak az alvásra. Emellett fontos lehet a meleg víz izomlazító hatása, valamint azok a citokinek, amelyek szabályozzák a gyulladásos folyamatokat, és szintén befolyásolják az alvás-ébrenlét ciklust. Ennek azért lehet szerepe, mert több kutatásban is azt találták, hogy a fürdőkezelések csökkentik a gyulladásos folyamatokat.

Hozzájárulhat a jobb alváshoz az is, hogy a fürdőkezelések révén sok betegnél csökkentek a fájdalmak, így már önmagában ettől is könnyebben tudtak pihenni a páciensek. Ezenkívül ne feledjük, hogy a fürdőzésnek, a fürdők kellemes környezetének önmagában is van stresszoldó és nyugtató hatása.

Mindenesetre a fenti kedvező hatások több esetben is tartósnak bizonyultak. Volt olyan kutatás, ahol a páciensek hónapokkal később is jobb alvásminőségről számoltak be a kontrollvizsgálatok során. Érdemes megemlíteni, hogy azokban a kutatásokban, ahol a gyógyvizes fürdőzés mellett más testmozgás is része volt a kezelésnek (például vízi torna, szárazföldi torna vagy úszás), az alvás javulása jelentősebb és hosszabb ideig tartó volt.

Hegykő termálfürdő gyógymedence

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy ennek a vizsgálatnak vannak korlátai. Ezek között szerepel, hogy csak egy esetben használtak objektív alvásmonitoringot, míg a többi esetben a résztvevők alvással kapcsolatos kérdőíveket töltöttek ki.

Továbbá mivel számos különböző kutatásról van szó, így nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a termálvizes fürdőzésen kívül melyik kezelés lehetett a leghatékonyabb az alvásminőség javításában. Emellett a felmérések hiányosságaként említették azt is, hogy nem rögzítették a fürdőkezelések napszakon belüli időpontját. Márpedig fontos lenne tudni, hogy a nap különböző időszakaiban végzett fürdőzések eltérő hatással vannak-e az alvásminőségre.

Tolna megye gyógyfürdő Tamási

Illusztrációk: gyógyvizes medencék Hegykőn és Tamásiban

Itt olvashat az egészségbiztosító támogatásával igénybe vehető fürdőgyógyászati kezelésekről.