• A Fortepanon régóta szerepel egy régi, de jó minőségű felvétel az egyik hazai strandfürdő medencéjéről.

  • Sikerült megfejteni, hogy melyik fürdő látható a fotón.

Még 2018-ban készítettünk egy összeállítást néhány olyan fortepanos fotóról, amelyeken strandfürdők szerepelnek, viszont a helyszínek neve nem ismert. Ezek között volt egy színes, egész jó minőségű felvétel, ami az 1960-as évekből maradt fenn és pusztán annyit lehetett róla tudni, hogy a VÁTI készítette.

Nemrég ez a fotó feltűnt a Fortepan megfejetendő helyszínei között is és a 24.hu cikke szerint végre kiderült, hogy hol található. A megfejtést soha nem találtuk volna ki, pedig egy népszerű és jól ismert gyógyfürdőről van szó.

Az említett fotó:

Magyarországi termálfürdő Fortepan Gyulai Várfürdő

Amennyiben nagyon kellett volna mondani egy tippet, akkor valamelyik kisebb városi strandfürdőt említettük volna. Az eddig feltételezések zöme is nagyjából ezt tartotta valószínűnek. Ahogy írják: “a tippzuhatag a Fortepan megfejtések fórumon indult 2013-ban Ajkával, de volt, aki a tiszakécskei Kerekdombi strandot, a pestlőrinci Szarvas csárda téren lévő Május 1. strand nagymedencéjét vélte felismerni a képen, de kaptunk tippet a szentendrei papszigeti strandra, az albertfalvai strandra, a Kondorosi úti uszoda helyén működött Kábel strandra, az abonyi termálfürdő nagymedencéjére, de Monorierdő, Leányfalu és Pünkösdfürdő neve is felmerül.”

A megfejtés végül Sánta Orsolyától érkezett, aki gyerekkorában többször is járt a Gyulai Várfürdőben és egy másik fotót is talált, ami picit más szögből, de már jobban beazonosíthatóan mutatja a medencét.

Ezt egyébként archív légi felvételek alapján is igazolták és a Fortepan fórumon is felismerte az egyik felhasználó: “a képet láttam meg először a telefonomon, és még mielőtt jobban szemügyre vehettem volna, élénken éreztem a jellegzetes illatot – a víz illatát – és hallottam a zsibongást. »Emlékbetörés« jó értelemben! A gyulai gyógyvíz sok ásványi anyagot tartalmaz, és az oldott huminsavaktól sárga színű és jellegzetes szagú. Sokak szerint büdös, számunkra, akik ott nőttünk fel, csodálatos nyári gyermekkorillat. A fák között átderengő sárga fal az Almásy-kastély épülete, állami gondozottak nevelőintézeteként hasznosították évtizedeken át. A kor jellegzetes beton virágtartóiban és az utak mentén egész szezonban ápolt, ízléses összeállítások voltak, gyakori kombináció volt a petúnia, szalvia és vaníliavirág (csodás illattal). Óriási örömöt okozott ez a kép!”