• Június végéig biztosan nem emelkednek a Budapest Gyógyfürdői Zrt.-hez tartozó fürdők jegyárai.

  • A Rác fürdő megnyitásának költségeit a szállodai rész hasznosításából fedeznék.

Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója múlt héten az InfoRádiónak beszámolt a társaság anyagi helyzetének alakulásáról. Ebből kiderült, hogy a 2021-es évük már jobb volt, mint a korábbi esztendő. A tavalyi év utolsó hónapjaiban pedig már a fürdőik vendégforgalma is egész szépen – a 2019-es időszakhoz hasonló szinten – alakult. Kezdenek ugyanis a külföldi turisták is visszatérni a fővárosba.

A fürdővállalat vezérigazgatója a Világgazdaságnak adott interjúban is mondott néhány érdekességet. Például arról, hogy az év elején várható-e áremelés a fürdőikben. Kiderült, hogy nem, bár a költségeik jelentősen megugrottak. „Csak az idén mintegy 340 millió forintos pluszköltséget jelent a földgáz és a villamos energia drágulása, de egy 2020. decemberi kormányrendelet megtiltotta az önkormányzati cégeknek az áremelést. Ennek hatályát nemrég 2022. június 30-ig meghosszabbították, vagyis a nyárig nem nyúlhatunk az árakhoz. Ez a pandémia miatt elszenvedett bevételkieséssel együtt iszonyatosan nagy probléma, nagy teher a vállalaton” – mondta Szűts Ildikó.

Szóba került a tavaly megvásárolt Rác fürdő újbóli megnyitása és a Gellért Gyógyfürdő felújítása is. Utóbbi május utolsó napjáig fog üzemelni, a nyár közepén kezdenek neki a felújításának. Szűts Ildikó elmondta, hogy a Rác fürdőre 2,5-3 milliárd forintot kell költeni ahhoz, hogy meg tudják nyitni. Ehhez pedig onnan lesz forrásuk, hogy a komplexum szállodai egységét hasznosítanák.

„A Rác fürdő egyes részei különböző állapotban vannak, egyes részek és terek csak minimális felújításra szorulnak. A nagy költség a 12-13 éve beszerelt gépészet és a villamos hálózat felújítása lesz, miután két árvíz öntötte el az alagsort, ahol ezek a műszaki berendezések vannak. E berendezéseket még senki sem merte beindítani, a fémtolvajok pedig helyenként kibelezték az elektromos vezetékeket. Az épület statikai állapota jó, a szaunák is használhatók, most fogjuk felvenni a kapcsolatot a volt tervezőkkel, akiknek szerzői joguk van az eredeti műszaki-engedélyezési tervekhez, és akik azokat a leggyorsabban aktualizálhatják az időközben megváltozott műszaki-építészeti szabványok alapján. A korábbi tervekből nem valósult meg minden, a tetőre tervezett öt medencéből például csak egy épült meg” – sorolta a teendőket a vezérigazgató, aki szerint legkésőbb jövőre megnyithatják a Rác fürdőt.

Szóba került az is, hogy a Budapest Gyógyfürdői Zrt. egységeinek a látogatását védettségi igazolványhoz kötik. Szűts Ildikó ennek kapcsán arról beszélt, hogy többet veszítettek volna, ha ezt nem lépik meg, ugyanis ezt a törzsvendégeink túlnyomó többsége már korábban szorgalmazta.

„A fürdőlátogatók és a fürdőben dolgozók egészségének védelme is azt követelte, hogy csak oltott vendégeket fogadjunk, minimalizálva ezzel a kockázatokat. Talán ennek is köszönhető, hogy folyamatosan nőtt a forgalmunk, a fürdőzést a belföldi és a külföldi vendégek is egyaránt biztonságosnak ítélték így. A külföldiek körében egyébként teljesen természetes volt, hogy csak Covid pass birtokában látogathatók a fürdők, közülük senki sem méltatlankodott” – említi Szűts Ildikó.