• A legnagyobb hazai fürdőüzemeltető társaság 2022-ben megvalósítana egy korábban elhalasztott energiahatékonysági beruházást, valamint a Rác fürdő felújításának is nekikezdenének.

  • 2021 végén már egész szépen alakult a fürdőik vendégforgalma.

Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta, hogy a 2021-es esztendő már jobban sikerült, mint a 2020-as, pedig a járványhelyzet miatt négy hónapon át zárva tartottak a fürdőik. Ez szám szerint azt jelenti, hogy a 2021-es árbevételük várhatóan félmilliárd forinttal haladja meg az előző évi (5,9 milliárd forintos) árbevételi szintet. Az eredményük pedig 818 millió forinttal lehet magasabb a korábban tervezettnél.

A vártnál kedvezőbb bevételi adatokban nagy szerepe volt annak, hogy 2021 utolsó három hónapjában, azon belül is főleg az év végi ünnepi időszakban a tervezettnél sokkal jobban alakultak a vendégszámok. Több olyan nap is volt az év végén, amikor a vendégforgalom már megközelítette a pandémia előtti, 2019-es szintet.

A korábbi években számos beruházást megvalósított a társaság, azonban 2020-ban és 2021-ben a fejlesztéseket el kellett halasztaniuk. A járvány által érintett két évben ugyanis több mint nyolc hónapon át tartottak zárva a fürdőik, ami nagyságrendileg 21 milliárd forint árbevétel-kiesést jelentett.

Szűts Ildikó elmondása szerint a legfontosabb most egy energiahatékonysági beruházás lesz, ami a fentiek miatt elmaradt, viszont idén szeretnék megvalósítani. Tavaly ősszel került át hozzájuk a megvásárolt Rác fürdő, aminek szintén idén kezdődhet el a felújítása.

Ami az idei évet illeti, már azzal kalkulálnak, hogy 2022-ben a koronavírus-járvány miatt nem kell bezárni a fürdőiket. Érezhetően egyre inkább magára talál a turizmus is, ami remélhetőleg kitart egész évben. Mindezek fényében a vezérigazgató azzal számol, hogy a 2019-es árbevételüknek a 75 százalékát el tudják érni 2022-ben. (2019-ben egyébként több mint 18 milliárd forint volt a Budapest Gyógyfürdői Zrt. nettó árbevétele, ami így idén 13-14 milliárd forint körül alakulhat).