• Több millió forintos pénzbüntetésre ítélték Gelse korábbi polgármesterét.

  • Ettől azonban még nem fog újra kinyitni a 2012 óta zárva tartó termálfürdő.

  • Fotók a parlagon heverő termálfürdőről.

“Sajnálattal tájékoztatjuk önöket, hogy a termálfürdő jelenleg technikai okok miatt zárva tart. Nyitásról a honlapon adunk tájékoztatást. Megértésüket és eddigi hűségüket köszönjük” olvasható a Zalakarostól körülbelül 20 kilométerre fekvő Gelse település honlapján. Az említett technikai ok valójában azt jelenti, hogy nem tudták gazdaságosan működtetni a fürdőt, így sajnos már 2012 novembere óta zárva tart a termálfürdő.

Gelsei termálfürdőAz MTI híre szerint a napokban másodfokú ítélet született a fürdőfejlesztést annak idején elindító polgármester, Rácz József ügyében. A Zalaegerszegi Törvényszék a másodfokú ítéletében az “Európai Közösség pénzügyi érdekeinek a megsértése, illetve több tucat esetben elkövetett közokirat-hamisítás miatt” marasztalta el a volt polgármestert. Rácz a közmunkások bérét segélyként fizette ki, a termálfürdő fejlesztésére kapott uniós támogatást pedig a település működési költségeire költötte. Hárommillió forintos pénzbüntetést szabott ki a bíróság, amit 150 ezer forintos havi részletben fizethet az expolgármester.

Gelsei termálfürdőA sikertelen fürdőfejlesztések egyik mintájának tartott gelsei történet a 2000-es évek elejére nyúlik vissza. A zalai olajvidéken végzett egyik korábbi kutatófúrás után maradt kutat ugyanis akkoriban alakították át termálkúttá. A fürdőépítésre végül jó néhány évet kellett várni, bár valószínűleg túl nagyot álmodott a kis zalai település. Az egymilliárd forintból és döntő részt hitelből megvalósított beruházás során – amit ráadásul csak első ütemnek szántak – hétmedencés fedett fürdő épült. A létesítményben sport-, tan-, élmény-, gyermek- és családi medence is helyet kapott.

Gelsei termálfürdőA termálfürdőt 2007 utolsó napjaiban nyitották meg, azonban a nyári szezonon kívül a vendégforgalmuk elmaradt a várttól. Ebben szerepet játszhatott, hogy a közelben nem volt kellő szálláskapacitás, valamint az is, hogy a térségben számos másik termálfürdő is működik.

Gelsei termálfürdő2010 őszén a magát hatalmas adósságokba verő település gyakorlatilag csődöt jelentett és ezért a fürdőt is kénytelenek voltak bezárni. 2012 elején újból meg tudták nyitni, de nem egészen egy év után ismét lakatot kellett tenni az amúgy impozáns fürdőépületre.

Gelsei termálfürdőAz önkormányzat megpróbálkozott azzal, hogy támogatást szerezzen legalább a tanuszodai rész megnyitására, de nem jártak sikerrel. Legutóbb tavaly nyáron írtunk a gelsei termálfürdőről, akkor került ugyanis át az ingatlan a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonába. Ez megcsillantott némi reményt, ugyanis az MFB-é az egerszalóki Saliris Resort fürdő és szálloda is, amit évek óta üzemeltetnek, nem hagyták, hogy bezárva elveszítse az értékét. Azonban egyelőre az új tulajdonos sem hozott változást, és továbbra is zárva tart a fürdő.