• A magyarországi fürdőkínálatról és a konkrét termálfürdőkről is részletes információkat olvashatnak a lengyel főváros lakói a magyar nagykövetség kerítésén.

  • Számos hazai fürdő esetében kifejezetten fontos küldőpiacot jelent Lengyelország.

Különleges, kiállításként is felfogható akcióval népszerűsítik Lengyelországban a magyarországi termálfürdőket. A nyár végén a varsói magyar nagykövetség körüli kerítésen a magyar fürdőkínálatot bemutató plakátokat helyeztek el. Ezek egy része általánosságban mutatja be hazánk fürdőkínálatát, a többi plakáton pedig konkrét fürdőkről olvashatók információk.

A W betűs lengyel szójátékra épül az akció, (Węgry=Magyarország, woda=víz) aminek keretében a plakátok egészen október 3-ig maradnak kint a nagykövetség kerítésén.

Egyébként a lengyel turisták körében kifejezetten népszerűnek számítanak a magyarországi termálfürdők. (Persze nyilván a járványhelyzet hozott ebben némi törést.) A budapesti műemlékfürdők mellett főleg az ország északi részén, valamint az Alföldön található fürdőket szeretik. Többek között a hagyományosan kedvelt úti céljaik közé tartozik Mezőkövesd, Egerszalók, Berekfürdő, vagy éppen Hajdúszoboszló.

Hajdúszoboszló esetében történelmi oka is van a lengyel turisták nagy számának. Az 1970-es évek elejétől kezdődően hosszú ideig szervezett csoportokban érkeztek lengyel bányászok az üdülőhelyre. Szoboszlón több hetes gyógykúrákon vettek részt és később a családjukkal, barátaikkal is szívesen visszatértek a városba. Sőt, a Hajdúszoboszló közelében lévő egykori kabai cukorgyárat is lengyel munkások építették fel. Annak idején háromezer lengyel vendégmunkás dolgozott huzamosabb ideig Hajdú-Bihar megyében.

Magyar termálfürdők Lengyelország

Magyar gyógyfürdők varsóRemélhetőleg a fenti akció is hozzájárul ahhoz, hogy újra nagyobb számban érkezzenek lengyel turisták az országba.