• A vendégforgalom alakulásáról és a hajdúszoboszlói fürdőkomplexummal kapcsolatos fejlesztési terveikről is nyilatkozott Czeglédi Gyula, a Hungarospa Zrt. vezérigazgatója.

  • A szakember szerint a hazai gyógyvizekben még óriási kiaknázatlan lehetőségek rejlenek.

Nyáron a turisták kétharmada külföldről érkezik Hajdúszoboszlóra. Ezen belül pedig a vendégek felét a lengyelek teszik ki. Történelmi oka van annak, hogy Lengyelországból évről évre rengetegen látogatnak el a Hungarospa fürdőkomplexumról ismert üdülőhelyre.

Már a 70-es évek elejétől kezdve lengyel bányászok érkeztek csoportosan Hajdúszoboszlóra, ahol több hétig tartó gyógykúrán vettek részt. Szintén erősítette a lengyel kapcsolatokat a kabai cukorgyár építése. Az üdülőhelytől kevesebb mint 20 kilométerre található Kabán ugyanis lengyel kivitelezők építették fel a 70-es évek végén a cukorgyárat. Emiatt pedig 3000 lengyel vendégmunkás dolgozott és élt több mint két évig Hajdúszoboszló közelében. A régóta meglévő lengyel kapcsolatokra az elmúlt harminc évben a város a és a fürdő is igyekezett építeni, így azóta is nagy hangsúlyt fektetnek a lengyelországi népszerűsítésükre.

Minderről Czeglédi Gyula, a Hungarospa Zrt. vezérigazgatója beszélt a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában. A szakember elmondta azt is, hogy a lengyelek mellett egyre többen érkeznek hozzájuk Szlovákiából és Romániából, a legdinamikusabb növekedést pedig az orosz és az ukrán vendégkör kapcsán tapasztalják.

Hajdúszoboszló Hungarospa fürdő strandfürdőCzeglédi Gyula beszélt arról is, hogy idén a 2018-as rekordévükhöz hasonló vendégforgalommal zárhat a fürdőkomplexum. Azaz az éves vendégszámuk elérheti az 1,8 millió főt, ami mellett több mint 800 ezer gyógykezelést is végeznek.

A vendégek elvárják, hogy egy fürdő négy-öt évente valamilyen újdonsággal is előálljon. Czeglédi Gyula ennek kapcsán felidézni, hogy amikor öt évvel ezelőtt bővítették az aquaparkot, akkor ennek köszönhetően 30 százalékkal megugrott a vendégforgalmuk.

A következő időszakban két jelentős fejlesztés is várható a Hungarospában, s mindkettőt állami támogatás révén tudják megvalósítani. A strandfürdőn belül kialakítanak egy Prémium Zónát, ami az igazán magas minőségű szolgáltatásokat igénylő vendégkör igényeit is ki fogja elégíteni.

Ezen kívül előkészítés alatt áll az Aqua-Palace fedett élményfürdő bővítése is. Hiába alkalmas ugyanis ezer fő egyidejű befogadására az élményfürdő, egyre gyakrabban előfordul, hogy telt ház miatt időlegesen nem tudnak több vendéget fogadni. Az Aqua-Palace élményfürdőt a tervek szerint beltéri csúszdás részleggel bővítenék, de további pihenőtereket alakítanának ki és az öltözői kapacitást is növelnék.

Hajdúszoboszló látképCzeglédi Gyula elmondta azt is, hogy az ezredfordulón gyakran elhangzott, hogy a gyógyvizeknek köszönhetően Magyarország lehetne Európa szanatóriuma. A fürdővezető szerint azonban ezen a téren még országszerte óriási kiaknázatlan lehetőségek vannak. A hazai gyógyvizeknek ugyanis a jelenleginél is sokkal nagyobb szerepük lehetne a gyógyítás, valamint a megelőzés terén. Mindenesetre a fürdő igyekszik ebben élen járni, nem véletlen, hogy számos, a gyógyvíz és a gyógykúrák hatásosságát igazoló orvosi kutatásban is részt vettek az elmúlt években.

A Czeglédi Gyulával készült teljes interjút itt is megnézheti: