• A fázós fejű vendégek miatt egy érdekes szezonális elnevezése is volt régen a Dagálynak.

  • Ráadásul eredetileg maga a Dagály is csak amolyan beceneve volt a fürdőnek.

Szeptember elején ünnepelte a budapesti Dagály Gyógyfürdő a megnyitásának 71. évfordulóját. Ez nem 71 évnyi működést jelent, hiszen 2016 és 2018 között közel két évig zárva volt a fürdő a Duna Aréna építése, a vizes világbajnokság és a Dagály felújítása miatt.

A fürdő neve eredetileg Szabadság Strandfürdő volt, azonban egy közeli utca miatt a népnyelv ráragasztotta a Dagály nevet, majd idővel ez lett a termálfürdő hivatalos elnevezése is. A kellően magas hőfokú termálvíznek köszönhetően a Szabadság/Dagály már a megnyitásától kezdve nyitva tartott télen is, igaz fedett részleg híján ez szabadtéri fürdőzést jelentett.

Pont a téli szabadtéri fürdőzés apropóján írt a termálfürdőről egy rövid cikket 1968-ban a Képes Újság. Ebből kiderült, hogy már akkor is gyakorlatilag mindenki Dagálynak hívta a fürdőt, az igazi nevét csak mintegy érdekességképpen említették meg. Ráadásul a cikk szerint a téli szezonban volt egy másik beceneve is a fürdőnek, méghozzá a sapkások fürdője.

Ez az elnevezés onnan eredt, hogy a nagy téli hidegben a vendégek egy – fázósabb – része sapkát hordott a medencében is – nem úszót, hanem “igazi” sapkát. Az arra járók pedig azt láthatták, hogy sok sapkás ember üldögél a gőzölgő termálmedencében.

A névadó vendégkör:

Sapkások fürdője Dagály fürdőEgy másik korabeli fotó alapján azért nem volt teljesen egységes a sapka viselése:

Sapkások fürdője Dagály fürdő

Mindenesetre szerencse, hogy nem ez lett a fürdő közkeletű elnevezése.