• 220 évvel ezelőtt iratkozott fel a turisztikai térképre Hévíz, ugyanis ekkor adták át az első, még tutajra épített fürdőházakat.

  • Ebből az alkalomból ma különféle akciókat és programokat tartanak Hévízen.

Magát Hévízt egy 1300-as évek elején keletkezett oklevélben emlegették először még „heuvyz” néven. 1731-ből maradt fenn egy leírás, amelyben Bél Mátyás tudós egy téli útja kapcsán mesél a soha be nem fagyó hévízi forrásról. 1769-ben pedig egy környékbeli orvos már ki is elemezte a forrás vízét és arra jutott, hogy ízületi bajokban és köszvényben szenvedők számára biztosan gyógyhatással bír.

A tó turisztikai értelemben azonban pont 220 évvel ezelőtt, 1795-ben vált igazi üdülőhellyé. A gyógytó alapvető infrastruktúrájának kiépítése Festetics György nevéhez fűződik, aki járható utat alakított ki a tóig, továbbá köpölyöző házat, lacikonyhát, angolkertet létesített. Sőt, két tutajra épített fürdőházat is telepített. A hely híre hamar elterjedt és évről-évről többen keresték fel a fürdőt az ország legtávolabbi vidékeiről is. Igaz, akkoriban a turisták egyéb szálláshelyek híján a környező falvak házaiban, vagy éppen sátrakban szálltak meg.

A 220 éves évfordulót a mai nap során a legkülönfélébb programokkal ünneplik. Az erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja.

Hévíz termál üdülőhelyRákaptak a gyógyfürdőinkre a csehek?

Mostanában több hazai üdülőhely is a cseh turisták növekedő számáról adtak hírt. A Termál Online-nak a Harkányi Gyógyfürdő vezérigazgatója beszélt nagy számú cseh turistacsoportokról, de Bükfürdőn is a cseh vendégéjszakák megugrásáról számoltak be.

A Hévíz.hu híre szerint pedig a héten az üdülőhelyen járt Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság magyarországi nagykövete. Kiderült, hogy a cseh turisták évente 25-30 ezer vendégéjszakát, átlagosan 4-5 napot töltenek Hévízen és a számuk növekvő tendenciát mutat.

Tavaly a Czech Airlines légi járatot közlekedtetett Prága és a Hévíz-Balaton Airport között, idén viszont ez az orosz válság miatt nem indult el (a tervezett utasforgalom nagy részét ugyanis az orosz nagyvárosokból prágai átszállással érkező turisták jelentették). Viszont egy kisgépes charterjárat elindításában talán még így is lehetne fantázia.

Hévíz TófürdőFontos lenne a cseh és egyéb piacokon erősítenie a pozícióját Hévíznek, hiszen az oroszországi vendégek száma jóval alacsonyabb, mint a korábbi években (ennek a hátteréről itt olvashat). Mint Czurda Gábortól, a hévízi Hotel Aquamarin igazgatójától megtudtuk, náluk az év első felében 30 százalékkal csökkent az orosz vendégéjszakák száma. Ugyanakkor a nyári forgalmuk még ennek ellenére is jól alakul. A Hotel Aquamarinban a június átlagos, a július viszont viszont kicsit erősebb volt, mint 2014 hasonló időszakában. Az előfoglalások alapján az augusztusi vendégforgalmuk pedig jobbnak ígérkezik a tavalyinál.