• A termálfürdőjéről ismert Bükfürdőre nagy melegben és esős időben is érdemes lehet ellátogatni.

  • Nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban nőtt a településen eltöltött vendégéjszakák száma.

  • Egyre több cseh és szlovák vendég látogat Bükfürdőre.

Spilenberg Andreát, a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület elnökét kérdeztük arról, hogy milyennek ígérkezik az üdülőhely idei szezonja.

Bükfürdő termál

– A múlt héten kánikula volt, most hűvösebb az idő. A tavaknál, folyópartokon viszonylag egyszerű a képlet: ha meleg az idő, akkor sok vendég van…. Egy termálfürdővel rendelkező üdülőhelynek melyik a kedvezőbb: szintén a kánikula, vagy a hűvösebb idő, amikor esetleg olyanok is termálfürdőbe mennek, akik amúgy a Balatont választanák?

– A folyamatos jó idő kedvez a termálfürdővel és megfelelő méretű és szolgáltatási palettájú stranddal rendelkező településeknek is. A balatoni strandok szolgáltatásaival a régiónk fürdői felveszik a versenyt. A Balaton előnye a természetes nyílt víz, míg a termálfürdőké a rossz időjárás esetén is elérhető lehetőségek. A tavalyi évben kevés volt a több napon át tartó napsütéses időszak, így látható, hogy az idei év időjárása egyértelműen növelte az idei nyár eddigi forgalmát és a szolgáltatók bevételét.

 

– Bükfürdő szempontjából, a vendégforgalom terén hogyan alakult, egyrészt az idei első félév, másrészt a nyár első két hónapja?

– Az idei év is a várakozásoknak megfelelően alakul. Növekedés látható a szállodák és a magánszálláshelyek esetében is az első félévben. A cseh és szlovák vendégéjszakák nagy mértékű növekedése továbbra is kimutatható. Július hónap forgalmáról még nincsenek adatok, de a forgalom visszaesése semmiképpen sem tapasztalható, hiszen az információs irodáinkban szálláshelyet kereső vendégek számára nagyon nehezen találunk kiadó szobát vagy apartmant.

Bükfürdő termálS jöjjön néhány program, ami miatt a nyár hátralévő részében és szeptemberben is érdemes lesz ellátogatni Bükfürdőre.

Augusztusban folytatódik a Kultúr Wellness – Büki Kultúr Kúra programsorozat, amelynek részeként augusztus 9-én egy vidám hangvételű zenés darab kerül bemutatásra  „Nejlon és Bakelit”, avagy vissza a ’60-as évekbe címmel. Az előadás során elhangzó, Csinibaba című film betétdalai több generáció számára jelentenek felhőtlen kikapcsolódást.

Augusztus 19-én Büki Retró néven Beatles emlékzenekar, majd egy Retro Utcabál nyitja meg a hosszú hétvége programsorozatát, amelyet másnap játszóház, majd a Kaláka együttes gyermekműsora követ. A városi ünnepség részeként a Muzsikás Együttes és a Buda Folk Band ad koncertet, amit ünnepi tűzijáték zár le.

Az augusztusi programok helyszíne a Büki Művelődési Központ Átrium rendezvénytere.

A nyár egyik kedvelt programja a június közepétől szeptember közepéig tartó termelői piac és alkalmi vásár, amely a helyi TDM szervezésében kerül megrendezésre péntek délutánonként. A népszerű vásári forgatagban mindenki megtalálja a számára legszebb, vagy legfinomabb portékát, legyen az kézműves ajándéktárgy, füstölt készítmény, méz vagy gyümölcs.

Bükfürdői piacSzeptember 11 – 12. – MisterClassic – veteránautó kupa helyszíne Bük, Bükfürdő – az autócsodák az idei esztendőben a Bükfürdő Gyógy-és Élménycentrum területét is érintik, valamint a fürdőváros több pontján is megcsodálhatjuk a szebbnél szebb járműveket.

Szeptember 13-án Bükfürdőre költözik a Magyar Dal Napja rendezvény, az idei esztendőben Bük városa nyerte el a Magyar Dal Fővárosa megtisztelő címet. 2015. szeptember 13-án, a Bükön fellépő együttesek a Bükfürdő Gyógy-és Élménycentrum parkolójában kialakított koncerttéren szórakoztatják a közönséget.

Délelőtt az apróságok tapsolhatnak és táncolhatnak a Kakaó zenekar és a Tarisznyások együttes népszerű gyerekdalaira, majd helyi csoportok mutatkoznak be széles zenei repertoárral. A délebédhez a nemzetközileg is nagy elismerésnek örvendő Pannon cigányzenekar és tanítványai szolgáltatják a muzsikát, délután pedig közel tucatnyi formáció váltja egymást a színpadon.

A fellépők között számos kiváló előadó és zenekar is megtalálható, egyebek közt az 1962-es Ki mit tud?-on bemutatkozott Express együttes, a modern jazz zene hercegnője Harcsa Veronika, a nagymesterek: Karácsony János és Somló Tamás, továbbá a platinalemezes Kowalsky meg a Vega és hazánk egyik legnépszerűbb alternatív rockzenekara, a Pál Utcai Fiúk.

Az estet az idén 15. születésnapját ünneplő MTV EMA Worldwide Act díjas 30Y zenekar zárja. Igazi kuriózum a városban egész nap közlekedő zenevonat, melynek fedélzetén amatőr zenekarok szolgáltatják a látványt kísérő dallamot. Bük, Zsira és Szombathely között pedig a már hagyományos 30Y jelzésű kultúrbusz szállítja a közönséget, aminek utasterében koncertfotó-kiállítás is megtekinthető.