• Legalábbis most nagyon úgy tűnik, hogy rendeződhet a falu és az ott található termálfürdő közötti konfliktus.

  • A megállapodás révén a helyi nyugdíjasoknak és gyerekeknek olcsóbb belépőket kínálnak.

Ritkán hallhatunk arról, hogy egy település a helyi termálfürdővel kezd civakodni. Nyilván ebben szerepet játszik, hogy a hazai termálfürdők döntő többsége önkormányzati tulajdonban van. Ahol pedig magántulajdonú a fürdő, – például Demjénben – ott általában jó a felek viszonya.

Lipóton viszont már régóta nem teljes az összhang a magántulajdonú helyi termálfürdő, valamint a polgármester között. Legutóbb július elején újultak ki az ellentétek. A fürdő sérelmezte, hogy a nyereségüket meghaladó szintre – idén már 50,1 millió forintra – emelte a lipóti önkormányzat a telekadójukat, valamint a fürdő melletti parkoló bérleti díjáról sem tudtak megegyezni.

Ahogy az RTL Híradó tudósítása szerint, a múlt hétvégére már odáig fajultak az ellentétek, hogy a polgármester lezáratta a parkolót, a fürdő környékén pedig emiatt közlekedési káosz alakult ki. Akkor nem úgy tűnt, hogy hamar békülésbe kezdenek a felek.

Viszont a Kisalföld mai cikke szerint megoldódni látszik a konfliktus. A település képviselő-testülete ugyanis a keddi ülésén a fürdő telekadójának jelentős leszállításáról döntött. A Kisalföldnek a fürdő egyik tulajdonosa azt mondta, hogy ezt az összeget (a cikk alapján nem egyértelmű, hogy 8, vagy 2 millió forintot – szerk.) elfogadhatónak tartják és ezután már a parkolóért is fizetnének bérleti díjat. Utóbbi kapcsán korábban évi 4,5 millió forintos díjról volt szó.

Lipót termálfürdőA megállapodásból a helyi lakosok is profitálhatnak, hiszen az adóteher csökkenése miatt a termálfürdő újból kedvezményes jegyeket kínál a Lipóton élő nyugdíjasoknak és gyerekeknek. Jelenleg egyébként – a szeptember 6-ig tartó főszezonban – egy felnőtt napi belépő 2900 forintba, a gyermek belépő pedig 2200 forintba kerül.