• Szörnyű állapotban van az egykor szebb napokat látott strandfürdő.

  • A jó hír az, hogy állítólag már a szakhatósági engedélyeztetési eljárásnál tart a fürdő felújítása.

  • Egy szálloda is épül majd a termálfürdő mellé.

Kereken 30 éven át működött Visegrádon a lepencei strandfürdő. 1977-ben nyitották meg és 2007-ben került lakat az ország egyik legszebb fekvésű fürdőjére. Az újbóli megnyitást nem segítették a zűrös tulajdonviszonyok. A terület tulajdonosának a csődjét követően a CIB Bankhoz került az egykori strandfürdő, de éveken át hiába próbálták eladni.

Másfél éve írtuk meg, hogy értékesíteni tudták a korábban 600 millió forint körüli áron meghirdetett, 53 ezer négyzetméteres telket. Már akkor arról lehetett hallani, hogy felújítják a szebb napokat is látott strandfürdőt.

Kívülről azonban egyelőre nem sok jele van a strand újjászületésének, az elhagyatott helyeket felkereső Urbex Hungary a közelmúltban egy videót is készített a lepencei fürdőben. (A cikk végére görgetve megnézheti a videót, érdemes.). Ahogy a felvételeken látszik, nagyon szomorú, lepusztult állapotban van az egykor hatalmas népszerűségűnek örvendő termálfürdő.

Lepence Strandfürdő 1985A természet már elkezdte visszafoglalni a területet, a büfék és az egykori kiszolgálóépületek romosak, mocskosak, a gépházban áll a víz. Még a legjobban a különleges, teraszos medencék tartják magukat, de ezek is össze vannak graffitizve. Apró érdekesség, hogy a teraszos medencéket ugyanaz a Zsuffa András tervezte, akinek a nevéhez a Miskolctapolca Barlangfürdő emblematikus kagylómedencéje is fűződik.

Azért, hogy valami jót is írjunk: bár a strandfürdő mostani állapotán nem látszik, de a háttérben már történtek lépések a felújításra. A Napi.hu nemrég írta meg, hogy tavaly decemberben bejegyeztették a Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft.-t. A leendő fürdőt építtető cég mögött a Balaland befektetője áll. (A Balaland a Balaton déli partján megvalósuló ingatlanfejlesztés, amihez többek között egy élményfürdőt is kapcsolódik).

A Napi.hu értesülése szerint már a szakhatósági engedélyeztetési eljárásnál tart a termálfürdőt is magában foglaló területre tervezett projekt. Ennek keretében nemcsak fürdőt, hanem egy új szállodát is építenének. A pontos időpontok még nem ismertek, de első körben állítólag a strandfürdőt fogják felújítani, majd utána kezdenek neki a hotel építésének.

Az egykori lepencei strandfürdő mostani állapotát itt nézheti meg: