• Mintegy 250 millió forintból erőmű épül a kisújszállási Kumánia Gyógy- és Strandfürdő mellett.

  • Már két termálkút energiáját használják a városban.

Kecze István, Kisújszállás polgármestere elmondta, hogy a jelenleg is folyamatban lévő, és a tervek szerint tavasz végére elkészülő beruházás nagyrészt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program nyertes pályázatának köszönhetően valósul meg, de a költségekhez az önkormányzat is hozzájárult.

A termálvíz hulladékhőjével télen fűteni, nyáron hűteni tudnak. Ezzel és a napelemes hálózattal környezetkímélő energiaellátást biztosítanak majd az önkormányzati tulajdonú intézményekben: az Illéssy utcai bölcsődében, a védőnői szolgálatnál, a háziorvosi és fogorvosi rendelőknél, valamint a Kumánia Gyógyfürdő irodáiban, a gyógytornateremben és a konferenciateremben.

Előzetes becslések szerint a beruházással évente mintegy 20-25 millió forint energiamegtakarítást érnek majd el. A polgármester beszélt arról is, hogy a fürdőben lévő 1-es termálkút kísérőgázát egy harmadik felet is bevonó finanszírozással évek óta hasznosítják egy gázmotor segítségével. A hulladékhő két egyházi fenntartású középiskolát és egy kollégiumot is kiszolgál.

(MTI)

Mindezek mellett hamarosan a gyógyfürdő medencekínálata is bővül, erről ide kattintva olvashat további részleteket.