• A 2018-as esztendő rekordforgalmat hozott a szlovákiai gyűgyi gyógyfürdőnek.

  • 20 ezernél is több látogató kereste fel a fürdőt.

A Felvidék.ma a TASR szlovák hírügynökségre hivatkozva arról ír, hogy a széles körű gyógyfürdői ellátást nyújtó gyűgyi intézmény egyre népszerűbb a kezelésre szorulók, de még a kirándulók körében is. A tavalyi 20 ezres vendégszám jelentős növekedést jelent, hiszen 2017-ben 15 ezren vettek részt gyógykúrán a besztercebányai kerülethez tartozó kisvárosban.

„Két fürdőépületben, a Rubínban és a Smaragdban, valamint a Minerál fürdőszállóban 700 ágy áll a vendégek rendelkezésére. Ezekben hosszabb gyógykezelések, de rövidebb időtartamú ellátások is megvalósíthatók a beutaltak és a látogatók számára. Nagy örömünkre honfitársainkon kívül Csehországból, Oroszországból, Ukrajnából, Németországból, Ausztriából, Észtországból, Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból és Izraelből is voltak tavaly vendégeink” – mondta a TASR hírügynökségnek Andrea Petrušová, a fürdő menedzsere.

A legtöbb kliensük önmaga fizette a kezeléseket, de egyre növekszik azoknak a száma, akiknek az egészségbiztosítók valamelyike térítette a költségeket. A látogatók nemcsak a nyári hónapokban töltötték itt az idejüket, hanem nagy volt az érdeklődés az év más időszakában is.

A TASR híre szerint a gyógyfürdőnek az idén komoly tervei vannak, nagy kihívást jelent számukra egy közösségi központ kialakítása, ahol a fürdő alkalmazottai találkozhatnának a látogatókkal, a beutaltakkal, meghallgathatnák észrevételeiket, véleményüket és tanácsokkal láthatnák el őket. „Ezt a központot egy könyvtári résszel is kiegészítenénk” – tette hozzá Andrea Petrušová. Hamarosan a fürdő környezete is megújul, ezen belül sétányt is modernizálják.

Gyűgyi gyógyfürdő SzlovákiaA közel 1500 lakosú Gyűgy a parassapusztai határátkelőtől 17 kilométerre, Esztergomtól pedig nagyjából 60 kilométerre található. Kifejezetten nagy múltú fürdőhelynek számít, már az 1500-as években tudományos feljegyzés készült az itt feltörő víz gyógyhatásáról. A gyűgyi gyógyvíznek egyaránt magas a szén-dioxid és a hidrogén-szulfid tartalma, aminek köszönhetően mozgásszervi betegségek, szív- és érrendszeri problémák, idegrendszeri betegségek mellett mindezek megelőzésére is alkalmas.