• Általános tapasztalat, hogy a legideálisabb választásnak az úgynevezett közömbös hőfokú gyógyvízzel töltött medencék számítanak.

  • Ez mit jelent, miért van így, és miért lehet ennyire fontos a gyógymedence vizének a hőmérséklete?

A gyógyvizes fürdőzés során számos ingerhatás éri a szervezetet, elég csak a víz felhajtóerejére, vagy éppen a benne lévő ásványi anyagokra gondolni. Azonban a fizikai hatások közül a víz hőmérséklete az egyik legerősebb inger.

Erőteljes hideg inger éri a szervezetet, ha a víz hőmérséklete 28 Celsius-fok alatti. A 28-31 Celsius-fok közötti víz hűvösnek érződik, míg a 32-34 Celsius-fokos víz langyosnak hat. Az indifferens, vagy közömbös hőmérsékletű víz 35-36 Celsius-fokos. A meleg víz tartománya 37-39 Celsius-fok, míg a forró víz 40 Celsius-fok felett van.

Azok, akik orvosi javaslat alapján keresik fel a gyógyfürdőket, általában útmutatást kapnak arról is, hogy melyik hőfokú medencét válasszák. Az orvos akár tanácsokat is adhat arra vonatkozóan, hogy egy adott betegség esetén célszerű-e üldögélni vagy inkább sétálni a gyógyvízben. Ugyanakkor az igazság az, hogy a gyógyfürdőket látogatók többsége nem terápiás céllal érkezik, hanem inkább kikapcsolódást keres. Esetleg a gyógyvíz javallatai alapján saját döntése alapján választja ki a fürdőt, illetve a medencét. Ezzel nincs semmi probléma, feltéve, hogy a fürdőzés nem ellenjavallt számára.

Ugyanakkor itt is dilemmát okozhat, hogy a különböző hőmérsékletű gyógyvizes medencék közül melyiket érdemes választani. Betegségek kezelésekor az orvos tudja meghatározni, hogy az adott egészségügyi problémára milyen vízhőmérséklet a legmegfelelőbb. Viszont, aki nem tudja, hogy a hőmérsékletnek nála milyen hatást kell kifejtenie, annak érdemes az úgynevezett indifferens/közömbös hőfokút, azaz a 35-36 Celsius-fokos vízzel töltött medencét választania.

Ez az a hőmérséklet, amely a szervezetet a legkevésbé terheli meg – különösen az érrendszert. Míg a hűvösebb vagy melegebb víz túlzottan le- vagy éppen felviheti a vérnyomást, a 35-36 Celsius-fokos víznél nem kell ettől tartani. Egyébként többnyire az orvosok is ezt a medencét szokták javasolni. Enyhébb szívproblémák és magas vérnyomás esetén pedig kifejezetten előírhatják, hogy a beteg ne menjen melegebb vízbe.

Összességében tehát akkor is érdemes a közömbös hőfokú medencét választanunk, ha csak kikapcsolódás miatt, vagy éppen a betegségeket megelőzendő kerestük fel az adott gyógyfürdőt.

gyógymedence az igali termálfürdőben

Illusztráció: gyógymedence az Igali Gyógyfürdőben

Mire elég az, ha valaki csak heti egyszer, vagy kétszer tud ellátogatni egy gyógyvizes fürdőbe? Két orvosi kutatás során is megvizsgálták ezt a kérdést, amiről itt olvashat.