• Csúszdaparkot építenek, így legalább a bezárt fürdő szabadtéri részét újra tudják nyitni.

  • Talán már idén, de a 2019-es nyitás valószínűbbnek tűnik.

2007-ben egy meglehetősen impozáns fürdőt adtak át Szlovákiában, a magyar határtól 60 kilométerre lévő Galántán. A Galandia Termál Centrum nevet viselő létesítmény egy 4,3 millió eurós uniós támogatás révén valósulhatott meg, az EU-s forrás a költségek felét fedezte.

A válság utáni években üzletileg nem volt túl sikeres a Galandia termálfürdő és lehet, hogy ez egy tragédiát is megelőzött Az anyagi gondok miatt ugyanis egy szakértőt bíztak meg azzal, hogy derítse ki, miért olyan magas az épület energiafelhasználása. Ekkor bukkantak rá a fürdő tervezéséből adódó problémákra, köztük arra, hogy az épület tetőszerkezete életveszélyes.

Miután a súlyos hibák kiderültek, 2015 decemberében azonnal bezárták a fürdőt. Ráadásul ezt követően további problémákra is fény derült az épülettel kapcsolatban. Az elmúlt években a szlovák sajtó sokat foglalkozott a Galandia fürdő sorsával, hiszen nagy fejtörést okozott a városnak, hogy mit kezdjenek a létesítménnyel.

Gyakorlatilag teljesen fel kellene újítani a nem is túl régi fürdőépületet. Más választásuk nincs is, mert amennyiben ezt nem lépik meg, akkor vissza kell fizetniük az Európai Unió által adott támogatást.

Galánta termálfürdőPár hete az Új Szó írt a fürdővel kapcsolatos legújabb fejleményekről. Már a korábbi években is felmerült, hogy legalább a kültéri medencéket megnyissák, s idén erre látszik is némi halvány esély.

A város ugyanis felvett 1 millió euró hitelt a felújítás költségeire és megrendelték egy új csúszdapark építését. Amennyiben a csúszdapart elkészül a nyárra, akkor már idén – részben – újra működhet a galántai fürdő. Peter Paška polgármester azonban szkeptikus, szerinte erre már rövid az idő, leghamarabb jövőre lehet újból megnyitni a szabadtéri részt.

Jelenleg úgy kalkulálnak, hogy maga a főépület felújítása jövő év végére készülhet el, azaz leghamarabb 2019 utolsó hónapjaiban adhatják (újra) át a komplett létesítményt.

Galánta termálfürdő