• Hatvan évvel ezelőtt találtak termálvizet Nyíregyházán.

  • Idén a település két fürdőjében is nekikezdenek egy-egy fontos beruházásnak.

Egészen pontosan múlt szombaton volt a jubileum, ugyanis 1958. március 3-án tört fel a termálvíz. Ennek kapcsán a Nyíregyháza.hu-n közöltek egy összeállítást a fürdőik elmúlt évtizedeiről. Nyíregyháza egyébként bővelkedik a termálkutakban, amiből összesen hét található a településen. Az egyik a Júlia Fürdő vízellátását biztosítja, hat kút pedig a Sóstógyógyfürdőn lévő létesítményekét, ide sorolható az Aquarius élményfürdő, a Parkfürdő, a Fürdőház és a Tófürdő.

Nyíregyházán évente 420 ezer köbméter, 52 Celsius-fokos termálvizet hoznak a felszínre. Az itt található termálvíz ásványianyag-tartalma eléri a literenkénti 4000 mg-t.

Az 1950-es években a hazai hévízkutatás egyik legnagyobb alakjának számító Pávai Vajna Ferenc tanácsai alapján állítottak fel a fúrótornyot a Nyíregyháza melletti Sóstói-tó partján. Miután a fúrás sikerrel járt, pár évet még várni kellett a fürdő megnyitására, erre végül 1962. május elsején került sor. A Parkfürdőben eleinte három medence állt a vendégek rendelkezésére, majd 1974-ben, 1978-ban és 1981-ben újabb medencéket adtak át.

A városközpontban lévő Júlia Fürdő termálkútját a sóstóinál tíz évvel később, 1968-ban fúrták, a fürdőt pedig 1972-ben adták át. Érdekes a Júlia név eredete. A mai fürdő helyén korábban egy Júlia nevű gőzmalom állt. Ez utóbbit 1897-ben Schlichter Gyula építette, aki a lányáról nevezte el a malmot.

Az évtizedek során rengeteget fejlődtek a fürdők. Fontos mérföldkő volt 2005-ben az Aquarius élményfürdő átadása, vagy éppen 2011-ben a Parkfürdő fejlesztése.

Nyíregyháza SóstógyógyfürdőAz utóbbi években nagyobb hangsúlyt kapott a gyógyászat is. Három nyíregyházi termálkút vize már a 80-as években gyógyvíz minősítést kapott. 2012-ben pedig további három kút esetén igazolták a víz gyógyhatását. 2013-ban Sóstógyógyfürdő gyógyhely minősítést szerzett, három évvel ezelőtt pedig gyógyászati szárnnyal bővítették az Aquarius fürdő épületét.

Nem állnak le a fürdőkkel kapcsolatos fejlesztések Nyíregyházán. Idén nyáron elkezdődik a Júlia Fürdő épületenergetikai rekonstrukciója, amire 190 millió forintot fordítanak. A 2018-as nyári szezon után pedig a Tófürdő felújításának látnak neki, amire 223 millió millió forintot költenek.

Sóstó Tófürdő